Doneer
in-de-schoot-van-de-zee-960

TV: In de schoot van de zee

Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 14 januari om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.

Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Wat doet de zee met een mens?

Kijk terug op npo.nl >>

Bekijk In de schoot van de zee op npo.nl

Het woord dukha wordt in het boeddhisme vaak gebruikt als lijden, maar het is letterlijk vertaald ‘de aanlopende wagenas’. Het is het gevoel dat ons leven piept en knarst terwijl het bij de buren allemaal soepel lijkt te lopen.

De film volgt een aantal mensen die dukha actief te lijf gaan. Het hele jaar door zwemmen ze in de zee bij Scheveningen. In de winter wordt de koude getrotseerd, het schokeffect heeft een helende werking op lichaam en geest.

De ervaringen van deze koudwaterzwemmers worden afgewisseld met scenes van argeloze flaneurs op de boulevard, surfers op de branding, vissers, verliefde stellen, een eenling die mediteert of vergezichten vanuit het reuzenrad. Bewust of onbewust zoekt ieder op zijn of haar manier troost bij de zee. De oneindigheid van de zee kan ook aanzetten tot bezinning op de ultieme dukha – de angst voor dood. Alleen die confrontatie aandurven werkt al helend.

In de schoot van de zee wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV
Uitzending: Zondag 14 januari 2018 op NPO2 om 15:20
Herhaling: woensdag 17 januari, 00:05 op NPO2
Regie: George Schouten
(
eerder uitgezonden op 1 oktober 2017)

In de schoot van de zee ging zaterdag 30 september 2017 in premiere op het Buddhist film Festival Europe. 
Lees meer en bestel tickets >>|