Doneer
tv-In-Praise-of-Nothing-Iggy-Pop-header-706

TV: In Praise of Nothing

Een cinematografische roadmovie waarin Iggy Pop als Niets het aardse bestaan observeert en becommentarieert.

Speelt de video niet goed af? Bekijk ‘m op npo.nl >>

Een licht-satirische beschouwing over Niets, waarin clichés, diepe inzichten en ogenschijnlijk willekeurige associaties tot een raadselachtig, poëtisch geheel aan elkaar geregen worden.

Iggy Pop vertolkt de stem van Niets, die moe van het onbegrip dat hem telkens ten deel valt, besluit zijn zetel te verlaten om één weekend onze aarde te bezoeken.  Wat volgt is een cinematografische roadmovie waarin Niets het aardse bestaan observeert en becommentarieert.

In een periode van 8 jaar heeft Mitic 62 cameramensen wereldwijd gevraagd, waaronder prijswinnende filmmakers, wat voor hen niets is en ze dat laten filmen. Het leverde een grote hoeveelheid indrukwekkend materiaal op uit 70 verschillende landen, waaruit hij een visueel betoog over niets heeft samengesmeed.

Het niets blijft een van de oudste en meest terugkerende filosofische vraagstukken van de mensheid. Filosofen en wetenschappers worstelen er mee om de essentie van het niets te begrijpen en mystici dromen er van zich het niets te kunnen voorstellen. Leegte is volgens het boeddhisme ‘het niet bestaan van onafhankelijkheid en op zichzelf staan’. Het heeft alles te maken met durven loslaten van waar je in gelooft en hoe je denkt dat iets is, of zou moeten zijn. De vraag naar het niets is een vraag naar de betekenis van het leven zelf. Ondanks al onze pogingen om het niets te begrijpen of te ontkennen, is het niets een bijzonder en tot nu toe in documentaires weinig belicht onderwerp.

Uitzending: dinsdag 30 oktober om 22.55 uur op NPO2 (2DOC)
Regie: Boris Mitic

In Praise of Nothing wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl