Doneer
tussen-meten-en-weten-economie-960-1

TV: Tussen meten en weten – Economie

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. Wat is hier aan de hand? Filosoof en zenboeddhist Jan Bor onderzoekt het in de tweede aflevering van 'Tussen meten en weten'. De herhaling bekijk je zondag 24 september 2023 om 15.20 uur op NPO 2.

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa, lijkt het. Ondertussen zijn tijdens de economische crisis honderden miljarden verdampt en neemt de ongelijkheid toe. Wat is hier aan de hand?

Bekijk Tussen meten en weten op NPO Start ->

Bekijk Tussen Meten en weten op NPO start

“De staat waarin de economie verkeert is een gekte waarbij alles in geld moet worden uitgedrukt,” zegt econoom Arjo Klamer. Hij legt uit hoe dit historisch gegroeid is. Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot is en een groot voorstander van lokaal investeren, om de economie weer terug te brengen naar de menselijke maat. Totnes, in Zuid Engeland is een dorp van 8000 inwoners waar in 2006 de Transition beweging werd geboren, waar de economie het dagelijkse leven weer representeert.

Jan Bor onderzoekt of we ons kunnen ontworstelen aan de houtgreep die de wiskundigen met hun onbegrijpelijke getallen en formules ons voorspiegelen als economie.

Tussen meten en weten wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. Lees meer over deze serie.

Herhaling: zondag 24 september 2023 om 15.20 uur op NPO 2.
Regie: Alexander Oey
Presentatie: Jan Bor

Eerder uitgezonden op zondag 27 mei en dinsdag 5 december 2017
Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl