Doneer
tv-Khyentse-Norbu-header

TV: Visions of a Teacher

In het Westen kreeg Khyentse Norbu faam als filmregisseur op filmfestivals als Cannes. Maar in het Verre Oosten staat hij bekend als een toegewijde en onorthodoxe boeddhistische leraar.

Bekijk de uitzending op NPO.nl >>

Khyentse Norbu, ook bekend als Dzongsar Khyentse Rinpoche (1961) werd op zevenjarige leeftijd erkend als een vooraanstaande incarnatie in de Tibetaans traditie. Hij is de geestelijk leider van kloosters in Tibet, Bhutan en India en leidt het grootste vertaalproject ooit van boeddhistische teksten genaamd: “84000”.

In de documentaire zien we hem in Nepal op de set van zijn nieuwste film “Looking for a Lady with Fangs and a Moustache”. Daar schakelt hij moeiteloos  tussen regie en het uitvoeren van oeroude boeddhistische rituelen.

Khyentse Norbu is zich als geen ander bewust van de uitdagingen waar het boeddhisme in deze tijd voor staat. Wat blijft er over van de traditionele vormen van boeddhisme en meditatie? Hoe ziet hij zijn rol als leraar in een tijd van social media, globalisering en demystificatie van goeroes? Hoe verenigt hij hedendaagse film met zijn boeddhistisch onderricht?

Khyentse Norbu laat op een fantastische, haast magische wijze zien hoe gebeden aan de godin Tara, en het scheppen van een hedendaagse film niet wezenlijk van elkaar hoeven te verschillen. Beiden hebben het potentieel ons te laten zien wie we zijn.

Uitzending
: zondag 29 september om circa 15.23 uur op NPO2

Visions of a Teacher wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl