Doneer
tv-header-zen-for-nothing

TV: Zen for Nothing

In een Japans zenklooster ontvlucht de Zwitserse actrice Sabine de hectiek van haar drukke westerse bestaan. Gedurende drie seizoenen laat zij zich onderdompelen in het kloosterleven.

Bekijk de uitzending op NPO.nl >>

Ze leert als novice de strikte kloosterregels: hoe te buigen en in de meditatiehal te zitten en hoe stokjes vast te houden.

Maar naast meditatie, werkzaamheden op het land en allerlei onderhoudstaken, is er ook ruimte voor picknicks, muziek en wifi. Het klooster, dat wordt geleid door een atypische Berlijnse priester, lijkt een toevluchtsoord voor reizigers op zoek naar spiritualiteit. Weg van alle dagelijkse afleidingen contempleert Sabine over de essentie van haar bestaan.

Tussen de reflecties op het zijn, de zenfilosofie en met oog voor de weerbarstige natuur en het alledaagse, toont Zen for Nothing ons een eigentijds beeld van onze menselijkheid, universeel in zijn onvolkomenheden. Het toont de zoektocht naar onze ware aard, wat resulteert in een zinnenprikkelende film. Filmmaker Werner Penzel, zelf zenboeddhist, heeft het kloosterleven eenvoudig en mooi weten vast te leggen zonder opsmuk. De eclectische muziek is gecomponeerd door Fred Frith.

Uitzending: zondag 22 september om circa 14.45 uur op NPO2

Zen for Nothing wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl