Doneer
vakantieboeken boeddhisme

Vakantievoer: 5 boekentips

Zo! Ben jij ook eindelijk vrij? Bodhitv zet vijf boeken voor je op een rij waar je je tijd goed mee kunt doorkomen.

1. Leef! Door Laura Maaskant
Laura Maaskant is nu 21 en zes jaar geleden werd bij haar een uitzonderlijke vorm van kanker gevonden, die de levensverwachting aanzienlijk bekort. Laura onderging zware behandelingen, waarna de scans er hoopvol uitzagen. Intussen maakte ze haar VWO af en ging zelfstandig in Amsterdam wonen om er kunst-geschiedenis te studeren. Maar na drieëneenhalf jaar kwam de kanker terug en sindsdien leeft ze in de wetenschap dat ze niet meer beter zal worden. Laura schreef er een openhartig boek over, waarin ze beschrijft wat het precies inhoudt om in het nu te leven, diepgaande relaties aan te gaan en gewoon te genieten van de tijd die haar nog rest.

Op 29 april was Laura een half uur te gast in het programma De Nachtgast. Ze sprak over haar meditatieve oefeningen en de kunst om het leven toch positief tegemoet te zien.

En: hoe is het nu met haar? Beluister de uitzending

2. Hartcore! Door Geertje Couwenbergh
Wat hebben de economische crisis, destructie van ecosystemen, politieke en religieuze fundamentalisering en het dreigende failliet van Europa te maken met hartelijkheid? Alles. Wanneer de fundamenten van een cultuur schudden is het de kunst ons te beroepen op de fundamenten van menselijkheid zelf. Volgens Geertje Couwenbergh is dit samen te vatten in de kwaliteit van hartelijkheid. Hartcore is een een non-New Agey, realistisch en levendig pleidooi voor de onverbiddelijke kracht van hartelijkheid als oplossing voor alles.

Een fitnessapparaat voor je menselijkheid.’ Zo omschrijft Geertje Couwenbergh het boek zelf. Een pleidooi voor onverbiddelijke hartelijkheid als oplossing voor alles. Voor minder doet ze het niet. Coby van Herk, vipassana- en yoga-lerares, las het boek voor het programma Hemelsbreed en viel er als een blok voor. Agnes Sommer vroeg de enthousiaste lezeres waarom. Beluister het interview

Mogen we je heel even afleiden?

Boeddhisme hoort niet achter een betaalmuur, vinden wij. Maar we hebben wel steun nodig van onze donateurs om onze artikelen te maken. Wil jij hieraan bijdragen? Overweeg dan om donateur te worden of eenmalig te doneren.

Ja, ik wil doneren!
Ik ben al donateur/lees liever verder

3. Stilte. Door Thich Nhat Hanh
In ‘Stilte’ legt Thich Nhat Hanh uit hoe we kunnen leren luisteren naar de stilte. Door de stilte wordt ons leven rijker en harmonieuzer, met meer aandacht voor verbinding met onszelf, met anderen, met de dagelijkse wereld om ons heen en met de natuur.  Thich Nhat Hanh laat zien hoe mindfulness de weg wijst naar stilte in jezelf, en naar geluiden die het leven echt waarde geven.

Boeddhist en bokser Lucia Rijker is ook gefascineerd door stilte. In de BOS-documentaire ‘De kracht van de stilte onderzoekt de meervoudig wereldkampioen verschillende facetten van stilte. Altvioliste Esther Apituley laat Lucia ervaren wat stilte in het Concertgebouw met je doet. Filmmaker Frans Zwartjes licht de zeggingskracht van zijn dialoogloze films toe. Naar aanleiding van de ‘damschreeuwer’ 4 mei jongstleden wordt de breekbaarheid van stilte belicht. Bekijk de documentaire.

4. Altruïsme. Door Matthieu Ricard
In ‘Altruïsme; De kracht van compassie’ laat de boeddhistische monnik Matthieu Ricard zien hoe oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen de redding kan zijn voor de uitdagingen van onze tijd.  In deze tijd van economische crisis en milieurampen voeren individualisme en cynisme vaak de boventoon. We kunnen het tij alleen keren met de kracht van compassie. Dat is volgens Ricard geen vrome wens of utopie, maar mogelijk en zelfs noodzakelijk.  ‘Altruïsme’ is het resultaat van jaren van onderzoek, ervaringen, observaties en reflecties. Aan de hand van talloze voorbeelden laat hij zien hoe we met altruïsme persoonlijke levens, samenleving, politiek en milieu kunnen beïnvloeden.

In maart dit jaar was Matthieu Ricard in Nederland. Bodhitv’s Geertje Couwenbergh ging naar de boekpresentatie en sprak met Matthieu Ricard:

5. I-Tjing, Het boek der veranderingen. Door: Richard Wilhelm (vertaler)
Het boek der veranderingen is van oorsprong een orakelboek uit de tijd der mythen. Het bevat de 3000 jaar oude spreuken van Chinese wijsheid op het gebied van de natuur- en staatswetenschap, de levenskunst en het religieuze denken. Het is de gemeenschappelijke bron van de leer van Confucius en Lau Tze. In deze uitgave zijn de drie boeken tot een geheel samengevoegd. Het eerste hoek bevat de inleiding van Richard Wilhelm, die informatie geeft over de geschiedkundige betekenis en de toepassing van het orakelboek. Het tweede boek bevat de symbolische taal van de 64 tekens. In de commentaren van het derde boek wordt de eigenlijke wijsheid van de I Tjing verklaard.


Lees ook het artikel Boeddhistische boeken: de beste titels volgens spirituele experts