Boeddhistische boeken die zó goed zijn dat je de beoefening aan den lijve ervaart. Die je leven veranderen of je een basis geven voor je spirituele beoefening. Lees mee en maak een keuze uit titels van boeddhistische schrijvers, leraren en academici.
Een populair thema is de relatie tussen boeddhistische wijsheid en westerse psychologie. Éen leraar koos zelfs een boek dat niet boeddhistisch is. En waarom ook niet? Een geschreven leer is altijd anders dan de belichaamde ervaring. En mocht je tijdens deze donkere dagen toch meer zin hebben in fictie: er zit zelfs een roman tussen….
David Loy koos het boek The Three Pillars of Zen van Philip Kapleau. Loy is een Amerikaanse professor, schrijver en zenleraar in de Japanse Sanbo zentraditie. Hij onderzoekt wat de moderne westerse mens van het boeddhisme kan leren en focust zich daarbij op sociale en ecologische issues.
“Het boek The Three Pillars of Zen van Philip Kapleau veranderde mijn leven meer dan elk ander boek”, schrijft Loy. “Het motiveerde me om het boeddhistische pad te volgen en me te concentreren op zenmeditatie. Het is niet perfect, want het dramatiseert de ervaring van verlichting te veel, maar voor zover ik weet blijft dit de beste uitleg van hoe je moet beoefenen.”
Melvin McLeod koos het boek Verzoening van Thich Nhat Hanh. McLeod bewandelt het boeddhistisch pad al ruim veertig jaar en is daarnaast hoofdredacteur van Lion’s Roar, het grootste magazine over boeddhisme in het Engels.
McLeod: “Het boek Verzoening maakt de beste verbinding die ooit tussen boeddhisme en psychologie gemaakt is. Op een manier die diepgaand is en de lezer een helpende hand reikt. In het boek legt Thich Nhat Hanh de nadruk op het helen van het gewonde kind in ons. Als een van de grootste boeddhistische leraren van deze tijd, die westerse psychologie studeerde in zijn jonge jaren, is hem dat wel toevertrouwd.”
Joan Halifax koos het boek Zen Mind Beginner Mind van Suzuki Roshi. Halifax is een boeddhistisch leraar, zenpriester, antropologe en pionier op het gebied van stervensbegeleiding. Haar antwoord op onze vraag was kort maar krachtig: “Dit boek heeft de ware smaak van Zen. Als je het leest kom je gelijk in aanraking met de ervaring van de beoefening.”
Tom Hannes koos het boek What the Buddha Thought van Richard Gombrich. Hannes was lange tijd zenboeddhistische monnik. Tegenwoordig combineert hij meditatiebegeleiding met een therapiepraktijk. Daarnaast schrijft hij boeken en columns over de relatie tussen boeddhisme en de huidige tijd.
“What the Buddha Thought van de Britse boeddholoog Richard Gombrich is mijn nummer één favoriet. Een betere inleiding tot de Pali-canon ken ik niet. Gombrich schrijft niet alleen geweldig goed, hij levert ook een boeiend en levendig portret van de Boeddha: als kind van zijn tijd, als komisch talent, als pestkop en als meester in de communicatie. Heel wat van Boeddha’s spitsvondigheid is in de loop van de eeuwen bedolven onder traditionele interpretaties.
Gombrich is een meester in het afstoffen van de Pali-canon en toont een frisse Boeddha in volle kleurenpracht.”
Haemin Sunim koos het boek Vrijheid van Jiddu Krishnamurti. Sunim is een boeddhistische monnik uit Zuid-Korea, ook wel bekend als de ‘twittermonnik’. Hij geeft niet alleen zijn gouden boekentip aan ons, maar schreef zelf ook meerdere bestsellers. Boeken waarin hij de dharma in hapklare brokken aanbiedt, verslonden door miljoenen lezers wereldwijd.
Sunim over zijn favoriete boek: “Dit is niet per se een boeddhistisch boek, maar het heeft mijn leven veranderd. Het deed me beseffen wat ware bevrijding betekent. De voornaamste oorzaak van gehecht zijn ligt niet buiten ons, maar in onze geconditioneerde geest die de dingen, wat ze ook zijn, al denkt te kennen.”
Bart van Melik koos het boek Mindfulness – A practical Guide to Awakening van Joseph Goldstein. Van Melik bespeelt meditatie zoals een ander een muziekinstrument bespeelt. Hij beoefent en onderwijst inzichtmeditatie en Insight Dialogue in New York.
“Mijn favoriete boeddhistische boek? Dat is geen gemakkelijke vraag voor mij. Ik heb mijn tijd genomen om hem te beantwoorden. Dat is sowieso een goed idee voor dharmaboeken: je tijd nemen. Mindfulness – A Practical Guide to Awakening van Joseph Goldstein moet je gelezen hebben. Ik heb Joseph leren kennen als leraar, mentor, goede vriend en collega. Zijn lessen zijn zo helder en toegankelijk. Hij leeft de lessen van de Boeddha en dat voel je als je dit boek leest.”
Anne Speckens koos het boek Mindfulness Ancient wisdom meets modern psychology van Christina Feldman en Willem Kuyken. Speckens is psychiater en directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Door haar werk raakte ze gaandeweg steeds meer geïnteresseerd in het boeddhisme, de bron van mindfulness beoefening.
“Dit boek geeft een mooi overzicht van hoe mindfulness-based interventies geworteld zijn in zowel de boeddhistische filosofie als de klinische psychologie”, schrijft Speckens. “De auteurs zijn afkomstig uit beide tradities en slagen er goed in om een brug te slaan tussen deze twee werelden. Als hoogleraar op dit gebied raad ik mindfulnesstrainers aan zich te verdiepen in het boeddhisme. Boeddhisten moedig ik aan om zich te verdiepen in de mindfulness-based interventies. Er bestaat nog te veel wederzijdse onwetendheid en dat leidt alleen maar tot onnodig leed!”
Bay Hagebeek koos het boek Awakening Together, van Larry Yang. Bay vindt een basis in meditatie. Vanuit die basis biedt Bay begeleiding op het gebied van zingeving en herstel, in het bijzonder op het gebied van gendervraagstukken en verslaving.
“Dit goed te lezen Engelse boek bevat alle handvatten voor het bouwen aan inclusieve spirituele communities. Iets dat in mijn optiek meer aandacht mag krijgen in Nederland. Er worden goede pogingen gedaan, maar een inclusieve spirituele gemeenschap opbouwen en daarna ook levend houden én uitbouwen vraagt om specifieke vaardigheden, kwaliteiten en samenwerkingsverbanden.”
André van der Braak koos het boek Zen en de kunst van het motoronderhoud van Robert M. Pirsig. Van der Braak is hoogleraar Boeddhistische filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij zenleraar binnen de Maha Karuna Chan traditie.
Over de klassieker van Robert Pirsig schrijft hij: “Hoewel dit boek niet over zen gaat (en trouwens ook niet over motoronderhoud), is dit het beste boek over zen dat je kunt lezen. Het is in 1974 verschenen, en het wordt hoog tijd dat een nieuwe generatie boeddhisten ook met dit boek kennismaakt.”