Doneer

Boeddhisme en rockmuziek

De documentaire Zen in Zang - Oft bin ich mir kaum bewusst gaat over het verband tussen zen, meditatie en zang. Maar hoe zit het in de popmuziek? Er is meer pop en rock die zich bezighoudt met boeddhisme dan je zou denken.

Wij zetten een paar verdoken boeddhistische nummers voor je op een rij. Heb je een aanvulling? Laat het ons weten! We hebben maar een paar regels: het moet een bekende (of beetje bekende) artiest of groep zijn en er moet iets boeddhistisch in de titel of tekst voorbijkomen.

Beastie Boys – Bodhisattva Vow

Adam ‘MCA’ Yauch van de Beastie Boys was zelf boeddhist en betrokken bij de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging en oprichter van het Milarepa Fund dat de Tibetaanse zaak steunt. Bodhisattva Vow gaat over het jezelf toewijden aan verlichting, geduld beoefenen en universele liefde.
Hier is de tekst voor wie het allemaal zo snel niet helemaal kan volgen.

David Bowie – Karma Man

Bowie nam dit nummer op voor een BBC radio-uitzending, en maakte er nooit een studioversie van. Het heeft inhoudelijk niks te maken met boeddhisme, maar Bowie was er op dat moment al wel degelijk druk mee bezig. Lees hier een interview met de boeddhistische monnik Chime Rinpoche aan wie Bowie in 1966 vroeg hoe hij zelf een monnik kon worden. ‘Wat is je talent?’ vroeg Chime. ‘Muziek’, antwoordde Bowie. ‘Dan moet je geen monnik worden, maar muzikant’, was het antwoord van Chime.
Na Bowie’s dood is zijn as naar boeddhistische traditie op Bali verspreid.

Music Emporium – Nam Myo Renge Kyo

Music Emporium was een psychedelische band uit de jaren ’60 onder leiding van Bill ‘Casey’ Cosby. De band heeft maar één lp heeft gemaakt, waarvan maar 300 stuks werden geperst. Een verzamelaarsobject. ‘Nam Myoho Renge Kyo’ is een mantra uit het Nichiren-boeddhisme, die een beetje slordig wordt uitgesproken door Cosby. En dat is niet de enige fout: op de lp-hoes viel in de tekst de lettergreep ‘Ho’ ook nog eens weg. Anders dan je misschien zou denken raakte de band drugs niet aan.

Gong – Sold To The Highest Buddha

Gong is een onderschatte psychedelische progrockband uit de jaren ’70. De band was niet vies van drugs en de tekst is niet makkelijk te volgen. Het nummer is een onderdeel van de Radio Gnome Invisible trilogie, die gebaseerd is op een visioen dat bandleider Daevid Allen had in 1966 waarin hij zijn toekomst in één keer volledig voor zich zag. Voor wie de moeite neemt en zich niet al te veel laat afleiden door voorbijvliegende ruimteschepen zijn er in de muziek veel boeddhistische thema’s te ontdekken, zoals het ontkennen van een absolute werkelijkheid en de zoektocht naar verlichting.

Crosby Stills & Nash – Burning for the Buddha

Een nummer van rocklegende Graham Nash over de zelfverbranding van boeddhistische monniken.

Toad the Wet Sprocket – Little Buddha

De eerste regel is meteen ook de eerste van de vier edele waarheden van het boeddhisme: ‘Life is suffering Tee-hee, ha-ha’. Dit nummer is afkomstig van ‘Coil’, het vijfde en laatste album van de band uit 1997. Eerder maakte Toad The Wet Sprocket overigens al Reincarnation Song. Bonuspunten voor wie wist waar de band zijn naam vandaan had gehaald.

Gala – Freed from Desire

Het refrein is “Freed from desire, mind and senses purified”. Een Noord-Ierse voetbalsupporter heeft eens vanachter zijn webcam een nieuwe tekst ingezongen om zijn favoriete voetballer, Will Griggs, te bezingen. Zijn tekst werd een succes en het lied wordt nu overal waar Noord-Ieren komen gezongen in de nieuwe tekst: “Will Grigg’s on fire, your defence is terrified“.


Kijk nu online naar Zen in Zang – Oft bin ich mir kaum bewusst
Wat hebben meditatie en zen met zingen te maken? Kijk naar de documentaire van Martijn van Beenen over zangcoach Margreet Honig en de zoektocht van haar leerling zangers naar hun eigen stem. Beroemdheden staan bij haar op de stoep om zich met haar te bekwamen in een nieuwe rol, of om zich van een of andere stembandmalaise af te laten helpen. De zangcoach uit Amsterdam geeft hen weer vertrouwen.

Zen in Zang

Zen in Zang – Oft bin ich mir kaum bewusst is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Regie: Martijn van Beenen