We trappen af met citaten van Jack Kornfield, over geduld, visioenen en compassie, afkomstig uit zijn boek ‘ZigZagZen. En Dawa Tarchin Philips geeft in een Tricycle artikel advies voor tijden waarin je niet weet wat er komen gaat.
“Mensen onderschatten hoe diepgaand de verandering is wanneer we het hebben over spirituele transformatie. Voor echte bevrijding heb je een groots perspectief nodig. Een zenmeester noemde dat eens een “lange geduldige geest”. Want ja, ontwaken vindt plaats in momenten, maar het belichamen ervan en het stabiliseren kan maanden, jaren, mensenlevens duren. Onze gewoontes en conditioneringen zijn zo diepgeworteld in ons dat zelfs de mooiste visioenen ze nauwelijks veranderen. Daarom werken de bevrijdingsoefeningen, onderwezen door de Boeddha en andere tradities, zo goed. Ze laten ons verschillende dimensies van het leven ervaren en maken daarmee een diepe transformatie mogelijk. In de kern van Boeddha’s leer ligt de mogelijkheid voor mensen tot bevrijding. Bevrijding van hebzucht, haat en zelfbedrog en gevoelens van gescheidenheid en angst. Een aantrekkelijke mogelijkheid voor mensen.”
Visioenen
“Over visioenen zei een van mijn leraren, Ajaan Chah: “Ook al krijg je ze, neem ze niet serieus. Identificeer je er niet mee —het is allemaal maar een construct van de geest, een misleiding waardoor je gaat verlangen, vastklampen of die angst inboezemt. Als je zulke visioenen hebt, doe er dan niks mee. Ongewone ervaringen en visioenen zijn waardevol voor wijzen maar schadelijk voor “on-wijzen”. Blijf oefenen totdat ze je niks meer doen.”
Boeddhisme hoort niet achter een betaalmuur, vinden wij. Maar we hebben wel steun nodig van onze donateurs om onze artikelen te maken. Wil jij hieraan bijdragen? Overweeg dan om donateur te worden of eenmalig te doneren.
Handelen met compassie
“In Azië begint de beoefening doorgaans met sila, oftewel handelen vanuit compassie. De intentie om geen kwaad te doen is het fundament waarop al het spirituele leven is gebouwd. Het is universeel bekend dat mediteren niet lekker gaat na een dag liegen en stelen! Om het hart te bevrijden uit het verstrikt zijn in hebzucht, haat en zelfbedrog moet men een geweldloze relatie met de wereld ontwikkelen. Deze bodem van compassievolle actie zorgt ervoor dat alle andere meditatieoefeningen ook kunnen groeien.”
Uit: ZigZagZen, Allan Badiner & Alex Grey, Synergetic Press Inc,U.S.
Jack Kornfield
beoefende jarenlang als boeddhistisch monnik in Thailand, Birma en India. Hij heeft een Ph.D. in klinische psychologie. Daarnaast is hij psychotherapeut en oprichter van Insight Meditation Society en Spirit Rock Center. Hij schreef onder andere de boeken Seeking the Heart of Wisdom and Still Forest Pool.
Wees dankbaar
“Zonder dat jij het altijd kan zien werken ontelbare mensen heel hard aan zichzelf zodat jij van dit moment kan genieten. Ze staan vroeg op, doen hun yoga, doen hun meditatie, gaan aan het werk, en proberen de wereld iets mooier te maken voor iedereen. Liefde heeft haar basis in dankbaarheid en in waardering, en in het niet vergeten van de dingen die anderen, iedere dag weer, voor jou doen.”
Stop met het geouwehoer
“Onlangs maakte ik met een groep beoefenaars een reis door Bhutan, het mooie boeddhistische koninkrijk dat tussen China en India in ligt. Bhutan kent een lange traditie van iets dat crazy wisdom wordt genoemd. (…) Tijdens onze reis ontmoetten we een aantal Bhutaanse geestelijken, en iemand in de groep vroeg: “Kun je ons meer vertellen over crazy wisdom? Wat betekent het hier in Bhutan?” De geestelijke antwoordde, “wil je weten wat crazy wisdom betekent? Het betekent stoppen met dat geouwehoer.” Stop met het narcisme, de hypocrisie, en de genotzucht; stop met de mentale ruis, de verwarring in je hoofd die het drama in je leven versterkt, en wees daar waar je nodig bent, of waar jij helemaal aanwezig kan zijn.”
Wil je weten wat crazy wisdom betekent? Het betekent stoppen met dat geouwehoer
TweetWees voor niemand bang
“Dit principe gaat over de gescheidenheid tussen mensen, over degenen met aanzien en degenen zonder aanzien, de haves en de have nots. Deze onderverdeling zorgt ervoor dat we bang worden voor elkaar en bang voor onszelf. Voor niemand bang zijn betekent dat je vooral niet bang voor jezelf moet zijn. Leer jezelf kennen en denk eens na over de mogelijkheid van échte gelijkheid. Gelijkheid betekent niet dat je niet mag laten zien hoe mooi of hoe slim je bent, of je gaven en talenten mag laten zien. Gelijkheid betekent dat alle anderen deze kwaliteiten ook hebben. Het is het opgeven van het voortdurende verlangen om jezelf boven anderen te plaatsen zodat je beter lijkt dan hen. En ontwaken is dat je iedereen samen met jezelf naar een hoger plan tilt.”
Geef vertrouwen
“We denken vaak over vertrouwen als iets dat verdiend moet worden. De wereld moet jouw vertrouwen verdienen, andere mensen moeten je vertrouwen verdienen. Maar de wereld en andere mensen zijn veranderlijk, complex en onzeker, en daarom blijft je vertrouwen altijd klein.
Je kunt wachten en denken: “nou, er komt een dag waarop ik alles onder controle heb en dan kan ik meer vertrouwen hebben.” Of: “zodra ik kan voorspellen wat de anderen doen en zeggen kan ik misschien wat meer vertrouwen.” Maar dat gebeurt natuurlijk nooit. En zo maak je jezelf klein, je krimpt ineen, en je vertrouwen wordt ook klein.
Mijn idee is dat je het hele concept van vertrouwen omgooit en er juist voor kiest om vertrouwen te geven, gewoon omdat het kan. In plaats van wachten op een veiligere wereld, of wachten tot andere mensen voorspelbaarder worden, leef je vol vertrouwen, omdat dit het juiste is voor jou en de wereld. En omdat het goed voor je is: vertrouwen maakt je open, kalm, benaderbaar, vredig en blij. Zo inspireer je anderen om ook meer vertrouwen te geven.”
Uit: What To Do When You Don’t Know What’s Next, door Dawa Tarchin Phillips.
Dawa Tarchin Phillips
is leraar bij het Santa Barbara Bodhi Path Buddhist Center en directeur van Education for the Center for Mindfulness and Human Potential aan de University California Santa Barbara. Ook schreef hij het boek Mind Your Business: The Mindful Leadership Breakthrough.
Meer info over Wijsheid in een notendop
In het boeddhisme worden drie vormen van wijsheid onderscheiden:
Het reflecteren en mediteren laten we graag aan jullie zelf over. In deze rubriek maken we de wijsheid beschikbaar van de eerste soort: suta-maya pañña
Titelbeeld: Alfonso Morales