Doneer
1620-Blazen in het vuur_still4

Blazen in het vuur: afscheid van Sogyal Rinpoche

Wat doet het met een gemeenschap als blijkt dat haar leraar zich schuldig maakte aan verschillende vormen van misbruik? In Blazen in het vuur volgen we de worsteling van muzikant Frank, die 25 jaar volger was van boeddhistisch leraar Sogyal Rinpoche.

Bekijk Blazen in het vuur op NPO Start ->

Deze wereldberoemde leraar raakte in opspraak vanwege misbruik. Volgers raakten in verwarring. Er ontstond een enorme kloof binnen de gemeenschap. In hoeverre kun je boos en dankbaar zijn tegelijkertijd? We volgen Frank die naar de crematie gaat van zijn leraar, in Sikkim, India. Hij gaat afscheid nemen. Afscheid van zijn leraar, maar ook van oude vrienden.

Sogyal Rinpoche

De van oorsprong Tibetaanse leraar werd bekend met zijn bestseller ‘Het Tibetaanse boek van leven en sterven’. Hij leefde in Frankrijk en verzorgde met zijn organisatie Rigpa boeddhistisch onderricht voor veel westerlingen. Er zit ook een Rigpa centrum in Arnhem. Nadat de misbruik-beschuldigingen in 2017 openbaar werden gemaakt stapten veel volgelingen op, waaronder ook Frank. Een andere groep bleef loyaal aan de leraar.

Alles tegelijkertijd

Frank kijkt kritisch naar zijn eigen toewijding aan de leraar en de rol van de gemeenschap. Hij heeft veel geleerd van Sogyal Rinpoche en daarnaast heeft de gemeenschap van leerlingen altijd als familie gevoeld. Tegelijkertijd is hij kritisch over zijn leermeester en snapt hij niet dat anderen gewoon doorgaan alsof er niks is gebeurd: “Ze laten hun broeders en zusters die gekwetst zijn in de kou staan.”

Tijdens de reis probeert Frank een open gesprek aan te gaan over wat er is gebeurd en onderzoekt hij hoe hij zich verhoudt tot de boeddhistische stroming van Sogyal Rinpoche. In Apeldoorn ontmoet Frank kunstenaar Stephan, die in zijn schilderijen zijn ervaringen en frustraties legt van zijn tijd als leerling van Rinpoche. Voor Frank is juist muziek een manier om zich te uiten, met als sluitstuk een boeddhistische compositie van zijn hand.

afscheid sogyal rinpoche

 


Meer weten?

  • Blazen in het vuur is een documentaire van Chris Frieswijk.
  • De film wordt op 28 mei 2023 opnieuw uitgezonden bij de Boeddhistische Blik, om 15.25 uur op NPO2.
  • Blazen in het vuur was eerder te zien op TV Gelderland, namelijk op dinsdag 24 2022 mei in twee delen .
  • In 2018 interviewde filmmaker Menno Bijleveld – zelf voormalig leerling van Sogyal Rinpoche – enkele andere voormalige studenten. Bij deel 1 met Jan Geurtz lees je meer achtergrondinformatie over deze kwestie en kun je doorklikken naar de andere interviews.
  • Ook filmmaker Jaap Verhoeven maakte een documentaire over het misbruikschandaal: Guru in Disgrace.