Doneer
boeddha-in-de-bijlmer

Documentaire – Boeddha in de Bijlmer

De Bijlmer lijkt soms maar niet van haar negatieve imago af te komen, maar voor de van oorsprong Surinaamse Audia (39), die met haar drie zoontjes in de Amsterdamse wijk woont, is het een plek waar ze bezieling vindt in het Nichiren boeddhisme.

Kijk Boeddha in de Bijlmer terug via NPO Start.

Op tienjarige leeftijd wordt Audia door een familielid vanuit Suriname meegenomen naar Nederland. Haar toekomstmogelijkheden zouden hier veel beter zijn. Maar eenmaal aangekomen in de Bijlmer wordt die belofte niet ingelost: vanaf haar achttiende mag ze geen onderwijs meer volgen. Ook ervaart ze een traumatische tijd in het pleeggezin waar ze veel zorgtaken krijgt.

Licht aan de horizon

Het duurt tot haar 26e jaar, voordat ze weg durft te lopen. Hoewel het licht aan de horizon gloort, moet ze zichzelf helemaal opnieuw uitvinden, te beginnen bij een verblijfsvergunning. Ze merkt vooral dan hoe de beoefening van het boeddhisme haar helpt richting te geven aan haar nieuwe leven en hoe ze haar negatieve beeld over de Bijlmer, mede veroorzaakt door haar jeugdtrauma’s, weet om te buigen tot een positief beeld.

Het is op de wekelijkse bijeenkomsten onder leiding van Evgenya waar Audia de filosofie studeert en haar ervaringen deelt met andere Nichiren Daishonin boeddhisten. Vol overgave chant ze de Lotus Sutra (Nam-myoho-renge-kyo) voor de doelen die ze wil bereiken, vooral ook voor een betere toekomst voor haar jongens. Haar mede-boeddhisten voelen als de familie die ze nooit heeft gehad. Haar kinderen vertelt ze veel over het boeddhisme: “Maar, het is geen verplichting voor ze.”

Een leer zonder goeroes

Volgens de Japanse monnik Nichiren Daishonin (1222-1282) zijn alle mensen gelijk en is boeddhisme niet alleen weggelegd voor de rijke en machtige elite. Deze boeddhistische stroming is georganiseerd in districten, want in de wijk waar je woont, daar maak je het verschil. Het is een leer zonder goeroes, waarin de leden het hart vormen van de organisatie zonder verering van het boeddhabeeld. Over de hele wereld zijn er inmiddels 13 miljoen beoefenaars.

Door problemen te overwinnen word je sterker, is een belangrijke mantra van de Nichiren boeddhisten. Regisseur Ulrike Helmer volgt Audia en haar mede-boeddhisten van district Lichtpunt uit Amsterdam Zuidoost en laat zien hoe elke winter uiteindelijk weer in lente uitmondt.


  • De film ‘Boeddha in de Bijlmer ‘ was te zien bij De Boeddhistische Blik op zondag 4 december om ca. 15.25 uur op NPO2. Je kunt de documentaire terugkijken via NPO Start.
  • De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma’s van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV. Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl