Doneer
dalai lama on china

Dalai lama speculeert over mogelijke zetten van China, in geval van zijn dood

“Mogelijk wordt na mijn dood mijn opvolger in India gevonden.” Dit zei de dalai lama in een exclusief interview met persbureau Reuters, vorige week. Ook speculeerde de leider van het Tibetaans boeddhisme over mogelijke zetten vanuit China in geval van zijn overlijden.

“Voor China is mijn reïncarnatie van groot belang. Zij liggen er dan ook meer wakker van dan ik”, zei de dalai lama. “Mocht je in de toekomst ooit twee dalai lama’s zien, een in een vrij land en een die is gekozen door China, dan zal niemand deze laatste vertrouwen en respecteren. Dan hebben de Chinezen er nog een probleem bij!” Voegde de boeddhistisch leider daar aan toe. En vervolgens lachend: “Het behoort tot de mogelijkheden.”

De dalai lama woont al meer dan zestig jaar in India, waar hij in 1959 onderdook, na een mislukte opstand van de Tibetanen tegen hun Chinese onderdrukkers. Het interview met Reuters vond plaats op 11 maart, een dag na de 60e verjaardag van deze opstand, die begon op 10 maart 1959.

Gevaarlijke separatist

China zelf heeft verklaard dat hun leiders het recht hebben om een eventuele opvolger van de dalai lama goed te keuren. Zij beschouwen hem als een ‘gevaarlijke separatist’ en stellen dat de reïncarnatie in lijn moet zijn met Chinese wetten en procedures. Zo verklaarde Geng Shuang van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken tijdens een persconferentie op 19 maart:

“De reïncarnatie van levende Boeddha’s, een unieke en eeuwenoude traditie binnen het Tibetaans boeddhisme, gaat gepaard met rituelen en conventies. De Chinese regering hanteert een beleid van vrijheid van religie. De traditie van reïncarnatie wordt gerespecteerd en beschermd door wettelijk vastgelegde procedures.” Geng doelt hiermee op de zogenaamde ‘Regulations on Religious Affairs’ en ‘Measures on the Management of the Reincarnation of Living Buddhas’.

Politieke Truuk

Volgens een artikel op de website van International Campaign for Tibet, voldoen deze wetten echter niet aan de internationale standaarden, omdat zij “openlijk het fundamentele recht ontkennen van Tibetaans boeddhistische gemeenschappen, om zonder overheidsbemoeienis hun eigen spirituele procedures te volgen”. Daarnaast geloven veel Tibetanen dat elke Chinese bemoeienis met de opvolger van de dalai lama een politieke truuk is om invloed uit te oefenen op de Tibetaanse gemeenschap.

De dalai lama zelf, die volgens hetzelfde artikel zowel wettelijk als moreel gezaghebber is over deze kwestie, heeft tot nog toe altijd volgehouden dat ‘alleen hij kan beslissen over zijn reïncarnatie’.


Meer informatie:

Artikel op Reuters
Artikel ICT
Video met korte fragmenten uit het interview met Reuters
Foto repo: The Tibetan uprising of 1959 that led to the Dalai Lama’s long exile

Titelbeeld: Wikimedia Commnons – Yancho Sabev