Doneer
tv-npo_descending-down-the-mountain-header

Descending the Mountain – een film over psychedelica en meditatie

Wat gebeurt er als je psychedelica toedient aan ervaren zenmonniken? Zenmeester Vanja Palmers initieert samen met neurowetenschapper Franz Vollenweider een experiment in een Zwitsers zenklooster om de aard van het bewustzijn te onderzoeken.

Kijk Descending the Mountain terug bij NPO Start.

Bekijk Descending the mountain op NPO Start

‘Descending the Mountain’ gaat over de invloed van psychedelische paddenstoelen op het bewustzijn van zenboeddhisten, die veel ervaring hebben in meditatie. Lees ook het interview met regisseur Maartje Nevejan over de interactie tussen boeddhisme en psychedelica.

Zenmeester Vanja Palmers, die zijn eigen psychedelische ervaringen uit de jaren zeventig nog goed herinnert, weet de neurowetenschapper te interesseren voor een controversieel experiment: op de laatste dag van een 5-daagse retraite krijgt een groep zenmonniken – die nog nooit psychedelica hebben gebruikt – een psychedelische drug toegediend. De tweede groep krijgt een placebo.

Descending the Mountain paddestoelenPrecies vijftig jaar nadat paddo’s officieel verboden werden, verscheen deze film, waarin de proefpersonen een experiment ondergaan dat deel uitmaakt van de zogenaamde ‘psychedelische renaissance’: de huidige opleving van het wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica. Nu is ‘Descending the Mountain’ voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie.

De film registreert het gehele experiment: het moment van inname, de beleving van de monniken gedurende de bewustzijnsverruimende reis en naderhand. Maar ‘Descending the Mountain’ is vooral ook een boeiend portret van de zenmeester zelf. Volgens hem is de wereld één groot levend organisme waarin mensen, dieren en planten deel uitmaken van een groter bewustzijn.

Met sprookjesachtige animatie en A.I.-kunst visualiseert de filmmaker de mystieke ervaring die ons eraan herinnert hoezeer ons bewustzijn en de natuur met elkaar verbonden zijn. Niet alleen tijdens de piekervaring, maar juist ook in het gewone leven van alledag.

Na twintig jaar films en series te hebben gemaakt over de wereld om mij heen, richt ik mij sinds een aantal jaar op het verfilmen van de innerlijke ervaring. Het is mijn overtuiging dat we nieuwe kennis over de binnenwereld gaan vinden als wetenschap en kunst samenwerken. Ik ben een maker die poëtische constructies maakt van een onderwerp. Via beeld en geluid creëer ik zodoende een ervaring met meerdere lagen voor de toeschouwer. Kunnen mystieke ervaringen, met en zonder psychedelica, ons uit de puinhoop helpen die ons materialistische wereldbeeld heeft veroorzaakt? We hopen dat deze film daaraan kan bijdragen.” – aldus Maartje Nevejan.

Maartje Nevejan is een bekroonde, onafhankelijk filmmaker, bekend van multimediaproducties als De Prik en Het Meisje (2011), Het Nationale Canta Ballet (2012) en Ik ben er even niet/Are You There? (2019). Haar films zijn nationaal uitgezonden door BNN, HUMAN en KRO, internationaal onder andere door Al Jazeera. Voor haar werk ontving ze een Gouden Kalf, Zilveren Zebra, en nominaties voor de Emmy Award en Rose D’or.