Doneer
documentaire-bijen-boeddhisme-2000

Over bijen en boeddhisme: Dharma Nectar

Bijen houden is booming en dat ontgaat ook de boeddhistische wereld niet. Hung Nguyen, een Vietnamese zenboeddhist uit Nederland, houdt op duurzame wijze bijen. In zijn geboorteland Vietnam doceert Nguyen het imkerschap aan toekomstige generaties. Hoe draagt dit bij aan het veilig stellen van het ecologisch evenwicht?

Bekijk Dharma Nectar online >>

Dharma nectar op NPO

Met zijn imkerproject in Pleiku wil Hung Nguyen weeskinderen en dagarbeiders het imker ambacht bijbrengen, zodat ze inkomen kunnen vergaren met de verkoop van hun eigen honing. Daarnaast hoopt hij ook de natuur van centraal Vietnam te beschermen door het ecologisch evenwicht via de bestuivingen van bijen veilig te stellen.

documentaire bijen boeddhisme

Hung Nguyen geeft les in bijen houdenHung groeide op in Saigon en besloot als zeventienjarige te vluchten, omdat hij niet in het leger van het socialistische Vietnam wilde dienen. Hij vertrok in een klein bootje en dobberde met 66 bootvluchtelingen op zee. De motor begaf het en na één dag was het water op. Op de derde dag werden de vluchtelingen opgepikt door een Nederlands containerschip. Zo belandde Hung Nguyen in 1980 in Nederland.

Van boeddhisme tot bijen houden

Van huis uit was hij rooms-katholiek. Pas in Nederland kwam hij in contact met het boeddhisme, via de Vietnamese zenmonnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh. Hung specialiseerde zich in ICT, maar zijn hart ligt bij de natuur. Hij volgde op latere leeftijd meerdere imkercursussen en geeft nu les in imkeren aan jongeren in het Wilhelminapark in Rijswijk. Hij financiert sociale projecten in Vietnam met de verkoop van de honing ‘Dharma Nectar’ die hij daar oogst. Zo hoopt hij iets terug te kunnen geven aan zijn geboorteland.

Tijdens de reis bezoekt hij ook de Tu Hieu Tempel in Hue, waar Thich Nhat Hanh als jonge monnik werd ingewijd en waar hij nu weer verblijft na zijn zware hersenbloeding in 2014.

 


Uitzending: Zondag 6 december om ca. 15.00 uur op NPO2, bij de De Boeddhistische Blik van de KRO-NCRV.

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl