Doneer
documentaire-boeddhisten-oekraine

Documentaire: What should you do for freedom?

Het boeddhisme is een vredelievende levensbeschouwing, maar verandert dit uitgangspunt als je oog in oog komt te staan met mensen die jouw vrijheid en die van je medemens bedreigen? In de documentaire "What should you do for freedom?" volgt filmmaker Misha Beliën drie Oekraïense boeddhisten in Kiev die zich middenin de oorlog en het geweld bevinden. Zondag 25 september, om circa 15:25 op NPO2.

Bekijk What should you do for freedom? op NPO Start ->


Hoe gaan boeddhisten in Oekraïne om met de oorlog die woedt in hun land? Kun je pacifistisch blijven en niet oordelen volgens de boeddhistische leefregels? Of kom je in actie? Het boeddhisme is een vredelievende levensbeschouwing, maar verandert dit uitgangspunt als je oog in oog komt te staan met mensen die jouw vrijheid en die van je medemens bedreigen? Een verslag van drie Oekraïense boeddhisten in Kiev die midden in deze dagelijkse werkelijkheid van oorlog en geweld staan.

Filmmaker Misha Beliën volgt de boeddhistische leraar Zhuravka uit Canada die de mensen in haar vaderland komt bijstaan. De drieëndertigjarige Sophia rijdt een gedoneerde auto van Nederland naar Oekraïne zodat ze er hulpgoederen mee kan vervoeren. En Sergiy die in de bossen rondom Kiev doorbouwt aan zijn boeddhistisch retraitecentrum. Dagelijks worden ze door luchtalarmen, wegblokkades en berichten van hun dierbaren aan het front herinnerd aan de onmenselijke situatie en de alomtegenwoordige dreiging en staan ze steeds opnieuw voor de vraag wat hun te doen staat.