Doneer
documentaire-over-de-kracht-van-stilte

Documentaire: Reizen langs de stilte

Met de recente lockdown viel het leven voor velen stil. Voor de één een geschenk, voor de ander een verschrikking. Maar wat is stilte meer dan de afwezigheid van geluid? Pat van Boeckel vraagt het aan verschillende mensen, waaronder zenleraar Thich Nhat Hanh, filosoof Ton Lemaire en de Belgische dichter en psychotherapeut Kristin Verellen. Wat heeft de stilte hen te vertellen? Zondag 6 december, om 15:30 op NPO 2.

Bekijk Reizen langs de stilte online >>

Reizen langs de stilte op NPO

Reizen langs de stilte is een contemplatieve film over de kracht van stilte. Met de recente lockdowns wereldwijd is stilte plotseling voor iedereen heel tastbaar geworden. Drukke steden en snelwegen vielen stil, pleinen en straten bleven leeg en het sociale leven kwam tot stilstand. De rust die deze nieuwe werkelijkheid teweegbrengt, roept verschillende emoties op, want in ons jachtige bestaan zijn momenten van contemplatie schaars.

Maar, de stilte overvalt ons en roept misschien wel evenveel angst op als dat we er behoefte aan hebben.

Wat is stilte nu eigenlijk behalve de afwezigheid van geluid? Tegenwoordig gaat het over zoveel meer dan geluid alleen. Zo gaat het ook over aandacht. Oude en nieuwe media verspreiden immers een onophoudelijke stroom aan informatie die voortdurend om onze aandacht vechten. Constant online aanwezig zijn, op de hoogte en bereikbaar zijn is de nieuwe norm in onze samenleving. De gewenning aan sociale media en het grote aanbod aan informatie en desinformatie heeft ertoe geleid dat de hedendaagse mens vervreemd is geraakt van stilte. Stilte lijkt een synoniem geworden te zijn voor stilstand, eenzaamheid en verveling. Anderzijds zien we dat mensen meer en meer overprikkeld raken en dat de behoefte aan stilte en onthaasting groeit.

In de caleidoscopische documentaire benadert regisseur Pat van Boeckel dit thema via uiteenlopende ontmoetingen met mensen en reist hij langs plekken die hem eerder iets over stilte hebben geleerd. Zo komen een oude Sioux opperhoofd en de zenmeester Thich Nhat Hanh voorbij, die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. De Belgische psychotherapeut en dichter, Kristin Verellen, vertelt hoe haar leven plotseling tot stilstand kwam toen haar partner, fotograaf Johan van Steen, door een bomaanslag in de metro van Brussel omkwam. Of hoe landschapsfilosoof en schrijver Ton Lemaire in Frankrijk de stilte opzoekt en daar het belang van de natuur en wandelingen onderstreept, omdat het je weer in contact brengt met het grotere geheel en het besef daar onderdeel van te zijn.

 


Uitzending: Zondag 6 december om ca. 15.30 uur op NPO2, bij de De Boeddhistische Blik van de KRO-NCRV.

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl

Lees