Doneer
header-6

Happi op weg naar ons betere zelf

Vorig weekend kon spiritueel zoekend Nederland haar hart ophalen tijdens het Happinez festival. Anne Kleisen maakte een reportage.

Van lezingen en yogalessen, tot aurafoto’s en tarotsessies. Op het Happinez festival is niks te gek om op het spoor naar ons betere zelf te raken. Lezers van de populaire glossy haalden dan ook hun hart op. Anne Kleisen deed met ze mee voor Bodhitv.

‘Wie wil leren zich beter te ontspannen?’ Bijna alle handen gaan omhoog als John Parkin, bekend om zijn Fuck it methode, deze vraag aan de zaal voorlegt. Natuurlijk willen we relaxter worden. En opgeruimder. Willen we meer vertrouwen hebben in onszelf en stralen als een boeddha. Daarom lezen we en masse zelfhulpboeken en komen we in groten getale naar lezingen van mensen zoals John Parkin en alle andere sprekers op het Happinez festival.

Ons betere Zelf
Afgelopen weekend vond de tweede editie van het Happinez festival plaats in fort Voordorp, nabij Utrecht. Tijdens deze spin off van de populaire, spirituele glossy Happinez kunnen bezoekers drie dagen lang luisteren naar lezingen, meedoen met yogalessen, aura’s laten fotograferen, spulletjes kopen en nog veel meer. In drie kwartier vertellen zeer diverse sprekers bevlogen over hun eigen ervaring met stress, emotionele dieptepunten, engelen en bijna dood ervaringen. Om de zaal vervolgens duidelijk te maken dat de weg uit deze narigheid bestaat uit meditatie, goed ademen en vertrouwen. Dingen die we al lang weten, maar toch graag keer op keer horen. In de hoop dat het ons ooit definitief op het spoor zal zetten naar een betere versie van ons Zelf.

Positieve trillingen
‘Elke staat van zijn heeft zijn eigen trilling. Als jij een goed humeur hebt, nemen anderen in je omgeving die trilling vanzelf over. Andersom geldt het ook. Woede en angst zijn ook aanstekelijk. Willen we niet allemaal terug naar de stralende bliss die we van nature uitstraalden toen we baby waren?’ Oei, denk ik, zend ik wel de juiste trillingen uit? Je wordt er haast zenuwachtig van, als de New Yorkse Rajshree Patel de zaal vriendelijk doch enigszins streng toespreekt over hoe onze stralende boeddha natuur bedekt is met lagen negatieve emoties. Geroutineerd doet ze haar verhaal en de zaal kent alle goede antwoorden uit het hoofd. ‘Wat belemmert ons om onbevooroordeeld de wereld in te kijken?’ ‘Ons ego!’ roepen we blij. ‘De adem is ons gereedschap om de zuivere trillingen in ons naar boven te brengen, dwars door al die lagen van agressie en negativiteit heen. Elke emotie heeft een eigen ademfrequentie. Als je bang bent adem je hoog en snel, terwijl je diep en rustig ademt als je ontspannen bent. Je kunt het dus ook omdraaien, adem diep en ontspannen en dan volgt de emotie die daarbij hoort vanzelf’ aldus Patel.

John Parkin. 


Fake it till you make it

Ook John Parking is van de fake it till you make it theorie. Als je voor jezelf nagaat wat er in jouw lichaam gebeurd wanneer je ontspant, bijvoorbeeld dat je je zwaar voelt of dat je adem diep wordt, kan je in elke situatie die gevoelens oproepen. Het effect is dan automatisch dat je ontspant, omdat je geest de lichamelijke signalen krijgt die bij ontspanning horen. Maar verreweg de beste tip die hij ooit kreeg was van Taoïstische monniken in China. Zij leerden hem een geheim dat zelfs niet alle ingewijde monniken te horen krijgen. Waar het op neer komt om een gelukkig en ontspannen leven te leiden, is heel simpel. Elke keer als je merkt dat je verstrikt raakt in negatieve gedachten en zorgen over relatief onbelangrijke dingen, zeg je tegen jezelf: Fuck it! En klaar is kees. Het werkt bevrijdend. Echt, probeer maar.

Hoe beziet zenmonnik Tom Hannes een dergelijk festival? Zijn er overeenkomsten met boeddhisme of is dit een nieuwe vorm van New Age? ‘Ik denk dat we best een duidelijk onderscheid maken tussen twee soorten pogingen om gelukkig te zijn. Een eerste probeert ons gevoel van onveiligheid en fragiliteit te verminderen door onze veiligheid en macht te vergroten. Wetenschap en techniek doen dat bijvoorbeeld. Aura- en handlezen ook (maar of dat echt goed werkt, daar heb ik mijn twijfels over). Een andere manier om ons levensgeluk te vergroten doet precies het tegendeel: de fragiliteit en de onveiligheid rechtsreeks bekijken, als fundamenteel deel van ons leven omarmen, en zo beter en vrijer en lichter te leven. Voor mij is het boeddhisme vooral interessant in die zin. Hoewel natuurlijk heel wat boeddhisten liever hun heil zoeken in gezegende armbandjes, toekomstvoorspellingen en magische drankjes. Beetje jammer, maar er zijn erger dingen, wellicht’.Huishoudbeurs
Veel van de lezingen zijn zo vol dat de lange rij wachtenden er niet allemaal bij passen. Als het zonnetje doorbreekt is het ook buiten op het festivalterrein druk. Toch is de zondag niet uitverkocht. Er danst niemand bij dj Kareem Raihani en de netwerktafels van Women Inc blijven leeg. Ook bij De Wandeling van de KRO is het uitgestorven. Geen enkele bezoeker wil op de loopband om tijdens het wandelen een goed gesprek te voeren. ‘Het lijkt hier de huishoudbeurs wel’ antwoordt een stel van eind dertig als ik opmerk dat 98% van het publiek uit vrouwen bestaat. Ze hadden niet verwacht dat er zo weinig mannen zouden zijn. ‘Wij zijn hier via de stichting Art of living en bij die lezingen is het publiek fifty fifty’. Een jongere man, student nog, is met zijn vriendin meegekomen. ‘Mannen zijn macho, die willen stoer doen en gaan daarom niet naar dit soort festivals. Maar eigenlijk zijn ze net zo spiritueel als vrouwen. Gelukkig heb ik geen last van schaamte en heb ik een inspirerende dag’. Voor andere bezoekers kan een festival juist niet huishoudbeurs genoeg zijn. Zo vindt een vrouw van 50 het te commercieel: ‘Voor zo’n entreeprijs had ik wel wat meer gratis spullen verwacht.’

De kunst van het spreken
‘Pff, daar werd ik echt niet rustig van’ verzucht een vrouw nadat ze naar Lou Niestadt heeft geluisterd. Dat praten voor publiek een kunst is, vergeet je snel met zoveel ervaren sprekers. Dan valt het des te meer op dat Niestadt over haar woorden struikelt en zichzelf net niet grappig, dus pijnlijk, op de hak neemt. Haar visuele boeken, waarin ze tekent en schrijft over haar leven, zijn prachtig. Maar ze geeft meteen toe dat ze zelf de eerste is die haar eigen raad zou moeten opvolgen: ‘Ruim op! Gooi alle overbodige troep weg! We hebben en willen te veel’. Hoewel Niestadt al een heel eind is met het legen van haar keukenkastjes, is het wellicht een idee om ook wat woorden weg te laten. Dat zou meer inspireren om eens kritisch naar ons eigen volle leven te kijken. Hoewel ook dat relatief is. Voor sommige toehoorders gelden heel andere criteria: ‘Het maakt me niet uit wat ze zegt, ik wou dat ik zo lekker slank was’.

De Indiase tierelantijnen tent met henna tatoo artist


We zijn louter liefde

Volledig anders is de sfeer bij de laatste spreker van de dag, Eben Alexander. Muisstil laten we ons meeslepen door zijn diepe stem, als hij zonder adempauze vertelt over zijn bijna dood ervaring. Als neurochirurg en wetenschapper pur sang gelooft hij net als zijn collega’s dat het bewustzijn een puur materiële oorsprong heeft. Totdat hij in een diepe coma raakt waar geen normaal mens levend uit zou zijn gekomen. In die coma ziet hij in dat het aardse leven een illusie is. Het werkelijke leven gaat daarachter schuil, oneindig veel dieper en grootser dan wij denken. Wij zijn op aarde om bepaalde dingen mee te maken, maar ons lichaam is slechts een kostuum om dat te kunnen ervaren. Daarna gaan we terug naar onze hogere staat van zijn, de pure liefde. Zijn artsen hadden hem al opgegeven toen Alexanders zoontje hem uit de diepe coma wist te trekken. En dan komen op de valreep toch nog die traantjes bij het publiek. Vol overtuiging dat de we echt uit louter liefde bestaan, verlaten we de zaal en daarna het terrein. Gevuld met kennis die we al hadden, maar die we toch maar weer met hernieuwde energie in ons leven gaan proberen in te passen.

TIP 1 van John Parkin
Zet je voeten op de grond. Sluit je ogen. Denk aan een situatie die stress geeft. Adem diep in, zeg tegen jezelf ‘Fuck it, zoveel maakt het niet uit’ en adem uit.

TIP 2 van Davidji
Sluit je ogen. Adem in vier tellen in, pauzeer twee tellen, adem in vier tellen uit, pauzeer twee tellen voordat je weer inademt. Voilà, een meditatie van 12 seconden.

TIP 3 van Rashjree Patel
De manier waarop je in slaap valt, beïnvloedt de kwaliteit van je nachtrust. Adem daarom vier keer diep in en uit voordat je in slaap valt. Als je ’s ochtends wakker wordt, adem tien keer diep in en uit voordat je met de dag begint. TIP 4 van Lou Niestadt
Sluit je ogen. Denk aan iets waar je spijt van hebt. Dan aan iets waar je dankbaar voor bent. Sluit af met de vraag: ‘Wat wens ik voor mezelf’.