Doneer
in-gesprek-mindfulness-racisme

In gesprek: mindfulness en racisme

Wat hebben mindfulness en racisme met elkaar te maken? Kan mindfulness een rol spelen bij het ondersteunen van slachtoffers van racisme? Of in de gesprekken over (institutioneel) racisme in Nederland? En hoe komt het dat de wereld van mindfulness nog steeds zo homogeen is? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de talkshow 'In gesprek: Mindfulness en racisme, op 12 augustusin de Rode Hoed.    

Speciale gasten zijn: Barbara Doeleman-van Veldhoven, Zohair Elabd en dr. Reinhilde Pulinx. Het gesprek wordt geleid door Ama van Dantzig. De Rode Hoed, hèt bekendste debatpodium van Nederland maakt het mogelijk om hybride In Gesprek te gaan: exclusief op locatie én online via de Livestream Studio (Full HD kwaliteit).

Uiteraard is er ruimte voor reflectie en Q&A, ook als je online deelneemt. Het doel is het delen van kennis, samenwerkingen tot stand brengen, het erkennen van de witte homogeniteit binnen mindfulness in Nederland en de toepasbaarheid van mindfulness in hulpverlening voor slachtoffers van racisme. Iedereen die te maken heeft met racisme is welkom: mindfulnesstrainers, meditatiedocenten, yogadocenten, collega`s uit gerelateerde werkvelden, therapeuten, hulpverleners en journalisten.

‘In gesprek: mindfulness en racisme’ wordt geleid door Ama van Dantzig

mindfulness en racismeAma is co-founder van innovatiestudio Dr. Monk, Earth Charter International Council. Als half Nederlandse, half Ghanese verdeelt zij haar tijd tussen Accra en Amsterdam. Ama bouwt bruggen tussen schijnbaar tegengestelde werelden. Met veel ervaring in vele landen en gemeenschappen, gelooft Ama in het vermogen van mensen om ingenieuze oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van onze tijd. Als oprichter van sociaal innovatiebureau Dr. Monk bedenkt zij oplossingen voor klimaatproblemen en sociale ongelijkheid, door die problemen te benaderen vanuit andere perspectieven.

Te gast is Barbara Doeleman-van Veldhoven, directeur van BFC Mindfulness & Compassie

mindfulness en racismeDaanaast is Barbara bestuurslid van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine en bestuurslid van de landelijke mindfulnessvereniging de VMBN.  Barbara is expert op het gebied van mindfulness voor zorg & organisatie. BFC zijn de voorletters van Barbara en staan ook voor ‘Be Free and Connected’. Haar passie is om mensen te ondersteunen in het cultiveren van kwaliteiten van mindfulness en compassie, voor meer balans en veerkracht én voor verstevigen van teamwerk en leiderschap. Door haar achtergrond weet zij organisatiedynamiek, zorg, contemplatieve wijsheid en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness op natuurlijke wijze met elkaar te verbinden.

Ook te gast is Zohair Elabd, Mindfulnesstrainer (MBSR/MBCT) projectleider en (museum-)docent

mindfulness en racismeZohair (eigenaar ZoMindful) heeft roots in Palestina, maar is geworteld in Nederland. Als mindfulnesstrainer werkt hij vanuit de gedachte dat mindfulness bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven. Zohair draagt graag bij aan het verbeteren van beeldvorming rondom de multiculturele/pluriforme samenleving. Door het stellen van vragen en het blootleggen van onwaarheden of door absurdheid aan te tonen. Verder is hij geïnteresseerd in inspirerende mensen, verduurzamen van onze wereld, verhogen van dierenwelzijn.

Verder zit op het podium Dr. Reinhilde Pulinx, doctor in de taalkunde en gender & diversiteitsstudies en auteur Mindfulness in Superdiversiteit

mindfulness en racismeDr. Reinhilde Pulinx, wonend in België, is als academisch onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool UCLL. Zij beoefent al jaren mindfulness, verdiept zich in de boeddhistische oorsprong en werkt rondom mindfulness en diversiteit. Ze is geïnteresseerd in meertaligheid, diversiteit, armoede, migratie en integratie, burgerschap. Meer specifiek onderzoekt haar werk de dynamiek van gelijke kansen en sociale reproductie in educatieve contexten.

Initiatiefnemer van deze avond is Jolien Posthumus, mindfulnesstrainer MBSR, MBCT & iMBCT en auteur van het mindfulnessboek Mindfulness in het veld aandacht.


Meer over het programma vind je op de website van Jolien Posthumus
Tickets bestellen doe je hier