Kijk ‘Een nieuw verhaal’ terug via NPO Start
Daarnaast schrijft Tom Hannes voor dagblad De Standaard regelmatig opiniestukken. Hij kruipt in de huid van zangers als Nick Cave en David Bowie, doet performances over John Cage, en schildert. Daarnaast is hij momenteel druk met een theaterstuk en een nieuw boek dat hij schrijft over het Antropoceen. De vraag die hij zich in alles stelt is: wat het boeddhisme kan brengen in deze verwarrende tijd?
Tot zo’n acht jaar geleden maakte Tom Hannes actief deel uit van een boeddhistische gemeenschap waar hij twintig jaar samen met zijn toenmalige vrouw in zat. Alles moest wijken voor zijn beoefening en zenretraites, zo zeer zelfs dat hij er soms zijn baan voor opgaf. Maar langzaam begon zijn perspectief te kantelen van een teruggetrokken kloosterling naar dat van een schrijver die zich steeds meer interesseert voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Nadat zijn vrouw onverwacht zelfmoord pleegde, nam Hannes afscheid van het kloosterleven. Hij begon een gesprekspraktijk waar mensen met existentiële vragen terecht kunnen – als uitvloeisel van de rol die hij in het klooster bekleedde.
Deze tijd vraagt om een andere blik op de wereld. Waar de traditionele politieke partijen moeite hebben met het formuleren van antwoorden. En de huidige problemen en de klimaatverandering steeds duidelijker effect hebben op ons dagelijks leven, is het nodig om een nieuw verhaal te bedenken. Volgens Hannes zitten er in het boeddhisme veel aanknopingspunten die ons huidige denken kunnen helpen.
Ondertussen beweegt Hannes zich ook in de theaterwereld waar hij samen met zijn huidige vrouw Kyoko Scholiers het stuk ‘Zone X’ schreef. Dit theater, dat zich afspeelt in de straten van Antwerpen in de verre toekomst, geeft een niet al te rooskleurig beeld van de tijd die komen gaat. Maar wel met de nodige luchtigheid, want het was de rock&roll en de pis- en kakuitspraken in de klassieke zen die Hannes ooit aanspraken en inspireerden het pad van het radicale down-to-earth zenboeddhisme op te gaan.
Onder de naam ‘Boeddhistisch Geluid’ is Bodhi een samenwerkingsverband aangegaan met enkele andere boeddhistische media-initiatieven. Elk kwartaal duiken we samen in een actueel thema. We trappen af met: ‘Crisis als kans’. Door dit thema van verschillende kanten te belichten, willen we onze lezers verdieping en verrijking bieden. Naast onze journalistieke artikelen op Bodhi, kun je over dit thema relevante boeken lezen bij uitgeverij Maitreya, lezingen en geleide meditaties volgen bij online meditatieplatform 30NOW, en uitzendingen van De Boeddhistische Blik bekijken. De komende periode zullen we de themapagina op onze website verder vormgeven.