Als de Boeddha in deze tijd geleefd had, was hij vast een fervent gebruiker geweest van social media. De historische figuur Gautama Siddharta hield zijn dharmatalks niet op een afgelegen rots, maar was een echte ‘netwerker’ die actief contact zocht met de belangrijke (politieke) figuren van zijn tijd en samenleving. Zo werden deze mensen een soort ambassadeurs die zijn naam en boodschap hielpen verspreiden.
Precies dat is waar je social media tegenwoordig ook voor kunt inzetten: jezelf zichtbaar maken, op een makkelijke manier contact onderhouden met naasten of het tot stand brengen van nieuwe samenwerkingsverbanden. Zo bekeken schuilt er eigenlijk weinig kwaad in het virtuele leven. Zolang je er niet al te verslaafd aan raakt dus…
Martine Batchelor
Dat moeten ze bij Simsara in Rotterdam nou ook gedacht hebben. Onder de kop ‘With your head in the cloud’ organiseerde de stichting afgelopen november een workshop over dit onderwerp. Meditatieleraar Martine Batchelor hield een dharmatalk over mindful omgaan met nieuwe media. Anne Potters, medewerker bij de Hogeschool Rotterdam, gaf een presentatie van een dag uit haar digitale leven, waarin verschillende handige apps en tools langskwamen.
Vooraf aan de workshop werden alle deelnemers gevraagd om hun favoriete websites en apps door te geven. Dat leverde een lange lijst op aan tools apps en sites. Wij pikten er alvast tien voor je uit.
1. Dharmaseed
Grote database met online dharmatalks van verschillende leraren in de Theravada traditie, ook beschikbaar als app. “Heerlijk om te gebruiken op mijn iphone tijdens vakanties”, zei een deelnemer. En: “Meditatie kussen, Boeddha beeldje, een paar kaarsen en het is net alsof ik in een retraite zit. Gewoon in een hoekje van mijn eigen slaapkamer.”
2. Buddhify
Moderne meditatie ‘on the go’. Een tip van Martine Batchelor, zelf ook meditatie instructeur.
3. Lift
Een rondje hardlopen, studeren, of mediteren. Er zijn zo van die dingen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn, maar die je niet altijd op kunt brengen. Afspreken met een ander helpt vaak bij dit soort, maar als er even niemand voor handen is, dan gebruik je deze app. Via lift hou je je dagelijkse goede gewoonten bij en kun je in contact komen met anderen die precies hetzelfde doen. Een soort virtuele stok achter de deur eigenijk.
Beluister in deze Buddhist Geeks podcast een interview met de maker van deze app:
4. Evernote
“Evernote helpt me om al mijn triviale gedachten te bundelen in één belangrijk opschrijfboek”, verklaart een van de deelnemers. Handig aan Evernote is dat je het kunt gebruiken via de website en op je smartphone of tablet. Na gebruik wordt de nieuwe content vanzelf opgeslagen en gesynchroniseerd. In je notities kun je niet alleen tekst kwijt, maar ook ter plekke een audio of webcam opname toevoegen, een functie dit zit ingebouwd in de app. Ook kun je links toevoegen en bestanden.
5. Pocket
Internet is leuk, maar het duurt zo lang voordat je het uit hebt! Gelukkig is er nu Pocket, een app waarmee je alle fijne links, video’s en artikelen kunt opslaan voor als je iets meer tijd hebt.
6. Flipboard
Met deze app creëer je een gepersonaliseerd ‘magazine’ dat wordt samengesteld uit, ja, uit wat je zelf maar kiest. Het kan bijvoorbeeld je Facebook of twitter nieuwsfeed zijn, samen met een een selectie van je favoriete nieuwssite of blogs. Dat alles op een prettige, bladerbare manier gepresenteerd. Flipboard is vooral erg leuk voor op je tablet.
7. Bloglovin
Dit lijkt een beetje op Flipboard. Bloglovin genereert dagelijks een overzicht van de nieuwste bijdragen van al je favoriete blogs. Op die manier hoef je de blogs niet een voor een te bezoeken om te kijken of er iets nieuws op staat.
8. Mindmeister
Mindmappen helpt je om een idee visueel te maken en verder uit te werken. Het is een diagram dat bestaat uit een centraal thema, waaromheen gerelateerde onderwerpen worden weergegeven. Met deze app kun je dat online doen. Net als bij evernote kun je zelf bestanden en links toevoegen.
9. Remember the milk
Vergeet nooit meer de melk. En de geitenyoghurt. Of wat dan ook, met deze online tool om je taken te beheren.
10. Een jaar offline
Wie nu nog steeds niet overtuigd is zou het boek boek Een jaar offline, van Bram van Montfoord eens kunnen lezen. Is het mogelijk, een leven zonder mails, tweets, berichtjes, likes, vriendverzoeken, meldingen en bliepjes?
Vooraf aan de workshop demonstreerde Martine hoe je ondanks alle ruis in je leven toch rust kan vinden. Zo liet ze ons mediteren op het geluid van de airconditioner: