Doneer
Wijsheidsridders header 1620

TV: De wijsheidridders

Filmmaker George Schouten probeert met zijn camper afstand te nemen van de dagelijkse ratrace. Zijn 13-jarige zoon duikt juist volop in het leven. Al zoekende worden het wijsheidsridders.

Bekijk de film op npo.nl >>

Bekijk De Wijshiedsridders

Bernie, de zoon van filmmaker George Schouten, wordt 13 jaar. De taak wacht de vader om zijn zoon verder de wereld in te begeleiden. Weloverwogen wordt een middelbare school gekozen waarbij vrije leermethodes tot struikelblokken leiden en invloeden van nieuwe vrienden steeds sterker worden. Fundamentele vragen dringen zich op. In hoeverre moet je blijven sturen of moet je juist meer leren te vertrouwen en los te laten.

Ondertussen duikt de ambivalentie zich bij Schouten zelf ook aan. Hij begint na een bruisende carrière – met de laatste vijftien jaar vele boeddhistisch getinte documentaires – steeds meer te twijfelen aan de zin van steeds maar presteren. Schouten koopt een camper en neemt zich voor afstand te nemen van de rat race van alle dag. Hij ontwikkelt een ‘campermind’ waarin meer overview krijgen leidend is. De voorstoelen van de camper kunnen draaien. Het nodigt uit om niet langer steeds vooruit te kijken maar ook om te zien en het leven zelf meer te leren koesteren.

De moeder van Bernie en de vriendin van Schouten zit juist in een geheel andere levensfase. Zij runt de laatste tijd Thaise keukens in 3 eetcafe’s met alleen een lagere school als opleiding. Dit spoort Bernie niet aan volop in de studieboeken te duiken. Hij wordt streetwise wat ook zijn schaduw kanten heeft. Schouten wordt uitgedaagd zo goed en kwaad als mogelijk zoon Bernie bij de les te houden.

Bezinning op wijze mannen die in vroegere films en boeken van Schouten voorkomen bieden houvast in deze roerige tijd. Het zijn De Dalai Lama uit de film Lonely at the top en zenmeester Bernie Glassman uit het boek Expeditie Geluk. Zoon Bernie is naar deze zenmeester vernoemd en Glassman’s visie was zelfs de aanleiding dat Bernie de zoon van Schouten werd.

Ondanks, of juist door, de ogenschijnlijk tegenovergestelde ontwikkelingen leren vader en zoon van elkaar. Al zoekende worden het wijsheidsridders. Wijsheid die niet uit schoolboeken valt op te steken.

Boeddhistisch opvoeden doe je zo!Lees ook: Boeddhistisch opvoeden doe je zo!
Volgens de legende verliet de Boeddha zijn vrouw en kinderen omwille van zijn eigen verlichting. Niet bepaald een verlichte actie, zouden wij anno 2016 zeggen. Bodhitv sprak met vier boeddhisten over het gezinsleven. Wat zou de grote stichter van hen kunnen leren, had hij vandaag geleefd?
Lees meer >>


Wijsheidsridders
 is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Scenario en regie: George Schouten