Doneer
in-pursuit-of-silence-960

TV: In Pursuit of Silence

Geluid is tegenwoordig overal, stilte lijkt iets uit vervlogen tijden. Maar bestaat pure stilte wel? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd: waarom lopen we er juist van weg?

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. ‘In Pursuit of Silence’ neemt je mee op een trip rond de wereld, op zoek naar de geheime aard van stilte.

In het kader van het thema ‘Vertragen en verstillen’ bij Boeddhistisch Geluid delen we deze documentaire opnieuw. Kijk online via NPO Start >>

In Pursuit of Silence

In een trip rond de wereld verkent deze documentaire de geheime aard van stilte – van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis, tot die in Japanse zenkloosters. Naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijke bestaan waar geluid en stilte géén invloed op hebben.

‘In Pursuit of Silence’ is een cinematografische luisterervaring, paradoxaal genoeg een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte.

Regie: Patrick Shen
In Pursuit of Silence 
wordt uitgezonden door de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending:
Zondag 9 april om 15.00 uur op NPO2
Herhaling: Woensdag 12 april om 23.55 uur op NPO2


Vertragen en verstillen

“Hoe gaat het?” – “Druk!” Het lijkt wel alsof we ons moeten schamen als we een keer niks doen. Maar is het wel zo gezond om altijd ‘aan’ te staan en bereikbaar te zijn? Soms is het juist beter om een stap terug te nemen, de stilte op te zoeken en naar binnen te keren. Wat zou er gebeuren als we vaker vanuit rust zouden handelen? Het vraagt moed om tegen de ratrace in te gaan. Maar misschien is dit juist wat onze oververhitte wereld nu nodig heeft.

‘Vertragen en verstillen’ is het nieuwe thema van Boeddhistisch Geluid: een samenwerkingsverband tussen vier boeddhistische organisaties: Bodhi, meditatieplatform 30NOW, uitgeverij Maitreya en De Boeddhistische Blik. Elk kwartaal duiken we samen in een actueel thema. Met interactieve lezingen en meditaties, documentaires die je aan het denken zetten, boeken die een laagje dieper graven en actuele journalistieke artikelen bieden we verdieping en verrijking aan onze lezers en luisteraars. Op die manier willen we het boeddhistische geluid sterker laten doorklinken in het publieke debat.

Lees ook: Als het hoofd om stilte schreeuwt

    Bestaat stilte wel? En zo ja, wat is stilte eigenlijk? Die vraag legde Bodhitv voor aan “stiltemaker” Sharon Huisman.
    Lees verder >>