Doneer

De Vrienden van de Handgeschreven Brief

De Kring van Vrienden van de Handgeschreven Brief: het klinkt bijna als een geheim genootschap. Oprichter Albert van Duijn wil het ouderwetse medium nieuw leven inblazen.

Een aantal maanden geleden ontving Menno Bijleveld een e-mail van Albert van Duijn, oprichter van De Kring van Vrienden van de Handgeschreven Brief. Van Duijn had zijn filmpje op Bodhitv gezien over beeldend kunstenaar Lutzen Meerstra. In het filmpje vertelt Lutzen over zijn leven zonder beeldschermen maar met kranten, boeken, transistorradio en handgeschreven brieven.

Albert van Duijn schreef het volgende: ‘Beste Menno, nog niet zo lang geleden werd ik via een vriend van mij uit Rotterdam getipt. Hij stuurde mij een YouTube-link, die hij weer van zijn oudste zus had ontvangen. Deze laatste is waarschijnlijk ook geïnteresseerd in het boeddhisme. Ikzelf voel me meer een Rozenkruiser en ik onderzoek ingewijde wetenschappen. Mijn arbeidzame leven is niet zo heel bijster geweest: ik was psychiatrisch verpleegkundige, creatief therapeut en werkte in de terminale particuliere thuisverpleging. In januari 2016 heb ik bij spontane ingeving De Kring van Vrienden van de Handgeschreven Brief gecreëerd. In korte tijd had ik zeventig aanmeldingen van senioren die per brief contact wilden maken met anderen; mensen die ieder met hun eigen redenen geen digitale kanalen hadden, of zich eenzaam voelden.’

Albert vroeg Menno om het adres van de kunstenaar, zodat hij hem uit kon nodigen deel te nemen aan de kring. Maar Menno op zijn beurt was nieuwsgierig geworden naar Albert. Hij zocht hem op in het Gelderse Bemmel en sprak met hem over het belang van schrijven en de rol van de Rozenkruisers in zijn leven.

Kijk ook naar Leven zonder beeldschermen, met kunstenaar Lutzen Meerstra over de zegeningen van een leven zonder beeldschermen, digitale snelweg en smartphones.