Doneer
webinar-boeddhisme-digitale-technologie

Gratis webinar met Peter Hershock: een boeddhistisch antwoord op big data en AI

Hoe behouden we onze menselijkheid bij het ontwerpen en gebruiken van digitale tools? En biedt het boeddhisme hierin handvatten? Over deze vragen organiseert Bodhi een webinar met filosoof Peter Hershock, op donderdag 24 juni, van 12:00 tot 13:00 uur.

Wil je erbij zijn? Stuur ons een mailtje om je aan te melden. Je krijgt dan maandagmiddag en een dag van tevoren een zoomlink toegestuurd per mail. Heb je geen link ontvangen? Check dan je spamfolder, of neem contact op met de redactie.


Google maps, Whatsapp, Zoom, Buienradar en de Fitbit. Zomaar een greep uit de digitale tools die ons leven makkelijker maken en ons vrijheid geven. Maar is dat ook zo? Het verdienmodel van dit soort gratis tools is immers steeds meer gebaseerd op het kapen van onze aandacht en het opslaan van onze persoonlijke gegevens. Hoe meer we van onszelf prijsgeven en hoe intensiever we gebruik maken van deze apps, hoe meer er aan ons wordt verdiend.

webinar boeddhisme digitale technologieNieuwe technologie verrijkt ons leven maar ‘koloniseert ook ons bewustzijn’, stelt filosoof Peter Hershock in zijn nieuwste boek ‘Buddhism and Intelligent Technology’. Aan de hand van boeddhistische, confucianistische en socratische filosofie legt Hershock bloot wat doorgaans onzichtbaar blijft: datagedreven systemen eisen onze aandacht op en we vinden het nog prima ook. Want zijn al die aanbiedingen, videos, nieuwtjes en likes niet precies waar we naar verlangen?

In zijn boek waarschuwt Hershock ons voor een toekomst waarin machines ons ervan weerhouden onze eigen fouten te maken en ervan te leren.

Vooral in het boeddhisme vindt Hershock de instrumenten om onze aandacht op waarde te schatten, te trainen en zo de ‘kolonisatie’ te weerstaan.

Hoe kun je hier in het dagelijks leven mee aan de slag? In het webinar op donderdag 24 juni staat hij daar uitgebreid bij stil. Remco Pijpers van stichting Kennisnet en tevens verbonden aan Zen Centrum Amsterdam, interviewt hem via Zoom. Jij kunt daar bij zijn en ook je vragen stellen.

Datum: donderdag 24 juni
Tijd: 12.00 – 13.00 uur

Meld je aan en je krijgt maandagmiddag en een dag van tevoren een Zoomlink toegestuurd per mail.


Bekijk ook deze documentaire van de Boeddhistische Blik, waarin Jan Bor de impact van de digitale revolutie onderzoekt.