Doneer
tips eigen meditatiegroep beginnen

15 tips voor het beginnen van een meditatiegroep

De Boeddha hamerde niet voor niets op het belang van de sangha: mediteren met anderen is makkelijker dan alleen. Maar hoe begin je een meditatiegroep? Bodhi verzamelde deze 15 tips.

In het artikel Hoe begin je een meditatiegroep? praat Judith met mensen die hun eigen sangha hebben opgericht. In dit artikel vind je 15 compacte tips voor het beginnen en bloeiend houden van een meditatiegroep.

Een meditatiegroep oprichten

  • Zoek minstens één of twee gelijkgestemden en draag de sangha samen. Dan zit de gedeelde verantwoordelijkheid er al vanaf het begin in en kun jij ook een keer moe, druk of ziek zijn.
  • Het is fijn als je de locatie kunt afwisselen: dat draagt bij aan een dynamiek waarin meerdere mensen zich verantwoordelijk voelen. Als dit niet goed uitkomt kan het natuurlijk ook steeds in dezelfde huiskamer of op een andere, vaste locatie.
  • Vraag geen geld, hooguit een donatie (dana). Zo houd je het laagdrempelig en kan iedereen meedoen. Door in huiskamers af te spreken, houd je de onkosten laag.
  • Kom op een vaste dag samen in een frequentie die niet te veel druk op je leven legt, maar die wel voldoende is om een groepsgevoel te creëren en bij elkaar betrokken te zijn. Mijn groep begon eens per week, maar we zijn nu naar eens per twee weken gegaan, zodat ik de avonden vanuit volledige rust kan voorbereiden. Een andere meditatiegroep waar ik bij betrokken bent, komt elke 10 a 11 dagen samen – afwisselend op zondagochtend en woensdagavond – zo kan iedereen er met enige regelmaat bij zijn.
  • Maak het bestaan van je meditatiegroep bekend: hang een briefje op in de bibliotheek of het buurthuis, zet een advertentie in de plaatselijke krant of op je website, nodig je vrienden en buren uit of maak een evenement aan op facebook. Mensen moeten weten dat de mogelijkheid er is! Een mailinglijst is ook handig. Hier kun je eventueel een apart emailadres voor aanmaken.

Wat kun je doen in je meditatiegroep?

  • Begin simpel: samen mediteren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt een ruimte nodig, waar je relatief ongestoord bent; kussentjes, bankjes of stoelen om op te zitten en een klankschaal/belletje.
  • In stilte samen mediteren is de simpelste vorm, maar zorgt niet direct voor veel verbinding. Als je een moment inbouwt waarin jullie kunnen delen over jullie ervaringen, zorgt dat voor sterkere onderlinge relaties. Ook samen muziek maken werkt verbindend.
  • Hanteer een standaardprogramma als houvast, dan hoef je hier niet elke keer heel diep over na te denken. Het hoeft ook niet al te rigide: laat ruimte voor alternatieven of organiseer eens een keer een maaltijd of groepswandeling in een weekend of vakantie.

Welke uitdagingen kom je tegen?

  • Houd vol: ook als het niet direct storm loopt. Wees mild voor jezelf: je hoeft als facilitator niet perfect te zijn. Juist je kwetsbaarheid en menselijkheid tonen werkt ontroerend en verbindend.
  • Elke groep bestaat uit unieke mensen. Het is niet vreemd als er af en toe onderlinge spanningen ontstaan. Zie dit niet als een probleem, maar als een uitdaging. En gebruik de gelegenheid om te oefenen in mindful spreken en luisteren. Juist als onderlinge problemen worden omarmd door de sangha kunnen mensen groeien. Uiteindelijk gaat het om verlichting van alle wezens en niet alleen om jouw persoonlijke gevoel van rust en welbehagen.
  • Omarm unieke input van sanghaleden, maar wees wel helder over de kern van de bijeenkomsten. Sta er voor open als iemand iets persoonlijks wil inbrengen of delen: een gedicht, een lied, een bepaalde meditatie of een bewegingsoefening. Dit houdt de bijeenkomsten levendig. Zorg wel dat de groep niet te veel afdwaalt van haar oorspronkelijke doel, door bijvoorbeeld altijd één of meerdere standaardonderdelen in te bouwen.

Hoe laat je de groep groeien en bloeien?

  • Een sangha is een gemeenschap, dat betekent niet alleen dat je de vreugde van meditatie deelt, maar dat je elkaar ook ondersteunt in moeilijke tijden. En bijvoorbeeld een kaartje stuurt als iemand ziek is. Of een kommetje soep brengt als iemand met een gebroken been in bed ligt.
  • Accepteer dat mensen komen en gaan. Veel mensen komen een keer proeven, de meesten zijn enthousiast, maar slechts een enkeling treedt toe tot de harde kern. Zelfs mensen waarvan je in eerste instantie denkt dat ze er helemaal voor gaan, kunnen toch ineens afhaken. Alles verandert. Dit is deel van de dynamiek van de sangha.
  • Ook verval is deel van de natuurlijke cyclus. Misschien loopt de groep een tijdje wat minder en pakt iemand het daarna weer op. Misschien houdt een groep op een gegeven moment op te bestaan (wegens persoonlijke omstandigheden zoals een verhuizing etc.). Dat is niet erg, zo ontstaat er weer ruimte voor nieuwe initiatieven.
  • In veel tradities zijn er verdiepingsdagen voor wie zich verder wil ontwikkelen als meditatiebegeleider. Het is zeker aan te raden daar eens naar toe te gaan. Het kan een verademing zijn om ervaringen te delen.

Verder lezen

Het sangha werkboek van Stichting Leven in Aandacht
Artikel Hoe begin je een meditatiegroep?