Doneer
6-tips-Mediteren-in-tijden-van-corona-header-2000×758

Zes tips voor veilig mediteren in coronatijd

Juist in deze onzekere tijd is meditatiebeoefening van onschatbare waarde. Maar alleen is maar alleen. Hoe zoek je toch de verbondenheid op? Bodhi geeft je zes tips voor meditaties in coronatijd.

Meditatie: juist nú is het van levensbelang. Het herinnert ons aan onze onderlinge verbondenheid. We voelen ons misschien eenzaam nu we thuis opgesloten zitten, maar we zijn niet de enigen die dit doormaken. Meditatie helpt bovendien om zelf stabiel te blijven. Zenleraar Thich Nhat Hanh verwoordt dat heel mooi:

“Iemand vroeg mij: ‘Maak je je geen zorgen over de staat van de wereld?’ Ik gunde mezelf een moment om adem te halen en antwoordde: ‘Het belangrijkste is om niet toe te staan dat de angst over wat er in de wereld gebeurt je hart vult. Als je hart vol is van angst, word je ziek en ben je niet in staat om te helpen.”

Kortom, laten we doorgaan met samen mediteren. Misschien helpt een van deze tips je daarbij.

  1. Sluit je aan bij een bestaand initiatief

Vind je een video-belprogramma installeren en een headset aansluiten al een hele uitdaging? Dan is jezelf aansluiten bij een bestaand initiatief waarschijnlijk de beste optie voor jou. Je hoeft dan niet zelf het wiel uit te vinden.

30NOW is een speciaal voor de coronacrisis ontwikkeld programma: elke ochtend een half uur begeleide meditatie en elke avond een dharmalezing van ruim een uur.

Centrum voor Mindfulness organiseert elke avond een online meditatiesessie van een half uur, speciaal voor deze tijd.

• Tom Hannes biedt de komende weken elke ochtend een online meditatie van drie kwartier, aanmelden kan via Facebook of LinkedIn.

Bright Dharma is de online sangha van Marjolein Janssen en haar collega’s. Er is een vaste doorlopende groep, een introductiecursus en er zijn thema-avonden.

• Op de website van Joost van den Heuvel Rijnders lees je meer over zijn digitale sangha en andere activiteiten.

• Plum Village heeft haar eigen ‘online community’: PlumLine. Hier vind je online meditatiegroepen van over de hele wereld (in verschillende talen).

Al deze bijeenkomsten vinden plaats op basis van donatie (dana).

  1. Start zelf een online meditatiegroep

Wil je in tijden van corona juist verbinding houden met de mensen die je al kent? Dan kun je er ook voor kiezen als bestaande groep – tijdelijk – online samen te komen. Laat het meest technisch ingestelde lid van de groep uitzoeken hoe het werkt.

Kies een geschikt platform. Het video-belprogramma Zoom is erg gebruiksvriendelijk, zelfs voor mensen met weinig digitale ervaring. De gratis versie is gelimiteerd tot gesprekken van 40 minuten met maximaal 100 deelnemers. Wil je meer, dan betaal je tussen de 14 en 19 euro per maand. Dit geldt alleen voor de organisator: deelnemers hebben geen account nodig. Zij kunnen via een link inloggen. Met Skype kun je ongelimiteerd gratis video-bellen met een groep tot 50 personen. Andere video-belprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Whatsapp en Facetime zijn minder geschikt voor groepen.

• Plum Village biedt ondersteuning aan mensen die zelf een online sangha willen beginnen. Leer bijvoorbeeld in dit hoe je met behulp van ZOOM online bijeenkomsten organiseert en begeleidt.

  1. Volg een livestream

Heb je liever iets passievers? Steeds meer kloosters en meditatiecentra kiezen ervoor om bijeenkomsten live uit te zenden. Zo kun je bijvoorbeeld alle ochtend- en avondmeditaties in Plum Village online bijwonen, net als de sesshins van het Zen River klooster.

De live stream vanuit Plum Village:

• Links naar de livestream en naar Nederlandstalige sangha’s van Stichting Leven in Aandacht die al online zijn, vind je op de website van Stichting Leven in Aandacht.

  1. Beluister bestaande online meditaties of dharmatalks

Een andere optie is om al bestaande online meditaties of dharmatalks te beluisteren of te lezen. Van den Heuvel Rijnders: “Voor wie nog onbekend is met deze materie, is zoiets waarschijnlijk toegankelijker om mee te beginnen. Online mediteren hoeft niet per se live.”

Dharmatalk van Joost van den Heuvel Rijnders: ‘Reflecties en dharma respons in tijden van de coronacrisis’.

Blog: ‘Hulpbronnen in moeilijke tijden‘ van Marjolein Janssen.

  1. Gebruik een meditatie-app

Ook via meditatie-apps kun je online mediteren, vaak via vaste begeleide meditaties. Maar sommige apps, zoals bijvoorbeeld InsightTimer, laten ook zien wie er nog meer aan het mediteren is en waar. Je kunt dan ook berichtjes uitwisselen.

  1. Wandelmeditatie in de buitenlucht?

Een gewaagder idee – zonder schermpjes – kwam van twee van mijn eigen sangha-genoten: “Laten we elkaar in de botanische tuin ontmoeten en daar een wandelmeditatie doen.” Als je graag samen een wandelmeditatie – of vergelijkbare activiteit – wilt organiseren, mag dat in Nederland op dit moment hooguit met een groep van drie mensen. Gelukkig ervaar je ook met één of twee andere sangha-leden al verbinding. Houd je strikt aan de voorschriften: ga niet als je verkouden of grieperig bent en houd altijd 1,5 meter afstand, ook van voorbijgangers. Het delen van eten en drinken is nu even geen goed idee.

Het is een gekke gewaarwording: de hemel is stralend blauw en de eerste voorjaarszon verwarmt onze huid. De pracht van alle verschillende bloesems, bloemen en ontluikende knoppen geven me het gevoel dat ik door het paradijs loop. Het is een schril contrast met alle maatregelen die ons eraan herinneren dat het crisis is. Mensen zijn ziek, hebben naasten verloren, of werken heel hard om het leed zoveel mogelijk te beperken. Nog veel meer mensen lijden onder de rondzingende angst. We dragen onze wandelmeditatie op aan alle mensen die het nu moeilijk hebben.

Judith sprak ook pioniers: “Ik had het niet verwacht, maar er ontstaat écht groepsenergie.” Lees ook Mediteren in tijden van corona.

Titelbeeld: door cottonbro from Pexels.