Doneer
1620-Kok en Hendrikje met Spakenburgs mutsje aan maliewiel Hendrikje met paarse bril schuin wegkijkend 400 BEWERKT 3MB

Cultuur in beweging: Spakenburg meets boeddhisme

Bepaalde culturele uitingen - zoals klederdracht - raken buiten gebruik, terwijl andere - zoals boeddhistische monniksgewaden - op het toneel verschijnen. Met hun project 'Spakenburg meets the world' laat kunstenaarscollectief Het Wilde Oog beeldcodes uit diverse tradities botsen en samenvloeien.

Drie Spakenburgse dames op leeftijd poseren in klederdracht op ongebruikelijke plekken. Op de eerste foto bevinden ze zich nog in hun oorspronkelijke habitat in het Hollandse landschap, denk je. Totdat je beseft dat ze midden in het kunstwerk 'De Tong van Lucifer' Dit kunstwerk riep heftige reacties op en werd al eens door vandalen vernield. Vooral de naam is omstreden, daarom besloot Provinciale Staten deze in 2021 te veranderen naar 'De Tong'. staan. Op andere momenten gaan ze naadloos op in de moderne omgeving en ontstaan er onverwachte nieuwe harmonieën.

De ‘diva’s van Spakenburg’ toerden 17,5 jaar met Het Wilde Oog door het land. Toen ze vanwege hun hoge leeftijd  stopten, zocht het kunstenaarscollectief verder naar universele kwaliteiten én nieuwe interpretaties van hun traditionele kostuum. De karakteristieke ‘kraplap’ heeft in de outfit van een punker wel iets weg van een harnas. En dat mutsje zou ook zo van een matroos kunnen zijn – of van een festivalbezoeker?

Soms voel je het schuren van werelden die uit elkaar groeien. Soms leidt de ‘cultuurbotsing’ tot verrassende vondsten.

Uitsterven of transformeren?

Er zijn op dit moment nog maar vijftig vrouwen in Bunschoten-Spakenburg die de traditionele kleding dragen. Nieuwe aanwas is er niet. Sterft een cultuur echt uit? Of leven elementen ervan elders voort?

Naast verdwijnende tradities krijgen de kunstenaars ook steeds meer oog voor culturele invloeden die de samenleving juist binnentreden. Het boeddhisme, bijvoorbeeld, brengt een rijke schakering van tradities met zich mee. Wat gebeurt er als oude en nieuwe culturen elkaar ontmoeten?

    Theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run vormen de kern van Het Wilde Oog. Zij bedachten het project en coördineren en regisseren alle foto’s. Op locatie werken ze samen met scenografe Miranda Lonink en een wisselende groep fotografen.
cultuur uitwisseling
Spakenburgse Diva’s bij ‘De Tong van Lucifer’ van Rudi van de Wint in Lelystad (1993). Foto: Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt.
Spakenburg meets the world
Hendrikje Kuis en Wijmpje Koelewijn in Stedelijk Museum Amsterdam bij de Expositie Mach dich hübsch! van Isa Genzken (2016). Foto: Het Wilde Oog/Frank Auperlé.
cultuur in interactie
Punker Hans met zwarte kraplap. Foto: Het Wilde Oog en ooit punkers/Wout Nooitgedagt.
Het wilde oog
RAW Gelände. Foto: Het Wilde Oog in Berlijn/Marcel Dekker.
White sensation meets Spakenburg
Het Wilde Oog op White Sensation Amsterdam. Foto: Het Wilde Oog/Frank Auperlé.
Spakenburg meets boeddhisme
Hendrikje en de kok van het Maitreya Instituut met Spakenburgs mutsje. Het Wilde Oog in het Maitreya Instituut Loenen. Foto: Het Wilde Oog/Marcel Dekker.
Spakenburg meets boeddhisme
Non met Spakenburgse zak en bloem. Foto: Het Wilde Oog in het Maitreya Instituut Loenen/Marcel Dekker.