Doneer
tv-Loslaten-in-Liefde-header-2000×758

Documentaire: Loslaten in Liefde

Filmmaker Misha Beliën volgt de dagelijkse praktijk van het op het boeddhisme geïnspireerde 'Hospice de liefde'. Hier onderzoeken gasten én medewerkers hoe we het lijden van een naderende dood kunnen verzachten.

Bekijk Loslaten in Liefde nu online >>

Bekijk loslaten in liefde nu online

De dood is paradoxaal genoeg net zo’n belangrijk onderdeel van ons leven als het leven zelf. Geen leven zonder dood. In onze economisch-wetenschappelijk georiënteerde maatschappij is er weinig aandacht voor de dood of hoe we ons daartoe kunnen verhouden. De nadruk ligt op gezondheid en het leiden van een succesvol leven.

Het is dan ook niet vreemd dat mensen eerder geneigd zijn hun blik voor dit gegeven af te wenden dan hun vergankelijkheid onder ogen te komen. Ziekte en dood staat gelijk aan een falen van het menselijk lichaam en de medische wetenschap. De vraag naar hoe we ons er met meer gelijkmoedigheid toe kunnen verhouden wordt daarom des te prangender.

‘Loslaten in Liefde’ is een documentaire van de Boeddhistische Blik, over ‘Hospice de Liefde’.

Hierin volgt filmmaker Misha Beliën de dagelijkse praktijk van het op het boeddhisme geïnspireerde Hospice de liefde in Rotterdam. Een plek waar de gasten en medewerkers onderzoeken hoe zij het lijden van een naderende dood kunnen verzachten.

Hoe een afscheid in kwetsbaarheid en openheid misschien een waardevolle ervaring kan zijn ondanks dat afscheid nemen altijd moeilijk en pijnlijk is. Hoe geef je dat een plek? Wat is dat lijden? En hoe kan dat wezenlijk verzacht worden? Wat is daarin de rol van boeddhisme en een focus op gelijkmoedigheid?

Maar bovenal: ‘Hoe kunnen we loslaten in liefde?’


Lees ook dit interview met filmmaker Misha Beliën

Uitzending: Zondag 8 november om ca. 15.20 uur op NPO2, bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV.

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl