Doneer
mindful-fundament-mindfulness-1620

Mindful Fundament: nieuw platform voor mindfulness

“Mindfulness stevig verankeren in de maatschappij en vindbaar maken voor iedereen.” Met dat doel lanceerden Jolien Posthumus en Sylvia Ebbens-Wenting deze week het platform Mindful Fundament. De website biedt een infrastructuur voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatief mindfulness based aanbod. Het platform is gratis voor zowel aanbieders als beoefenaars.

Met Mindful Fundament willen Jolien Posthumus en Sylvia Ebbens-Wenting mindfulness voor iedereen bereikbaar te maken. Je vindt er trainingen, stiltedagen of retraites, en je kunt meditatie audio’s beluisteren en video’s bekijken. Daarnaast biedt het forum een plek om in gesprek te gaan met de mindfulness community die bestaat uit trainers en beoefenaars.

Initiators zijn Jolien Posthumus en Sylvia Ebbens-Wenting, beide ervaren trainers. Bodhi stelde Jolien en Sylvia een aantal vragen over het platform.

Wat was de aanleiding om dit platform te starten? Welke behoefte signaleerde jullie?

Jolien: “Sylvia en ik kennen elkaar van de opleiding tot mindfulnesstrainer. Na de afronding van die opleiding, zijn we met drie andere trainers een intervisiegroep gestart. In die bijeenkomsten kwam regelmatig ter sprake dat deelnemers na de training behoefte hebben aan tips waarmee zij hun beoefening voort kunnen zetten en verdiepen. Maar waar vind je deze informatie? We signaleerden allemaal een behoefte bij deelnemers om een plek te hebben waar zij verdiepingsdagen, vervolgtrainingen, audio- en videobestanden en meer mindfulness activiteiten konden vinden.”

Jolien Posthumus
Jolien Posthumus

Daarnaast misten de beide mindfulness-trainers een plek waar je met andere trainers kunt uitwisselen.

“Je werkt als trainer vaak zelfstandig en dan is intervisie erg waardevol. Zowel ik als Sylvia hadden behoefte aan een plek waar we als trainer gemakkelijk informatie met elkaar konden vinden en uitwisselen. Ook met collega’s die de opleiding bij een ander trainingsinstituut afgerond hebben of bij een andere beroepsvereniging aangesloten zijn. Waar en hoe blijf je makkelijk op de hoogte van belangrijke en interessante ontwikkelingen in het werkveld?

Beide voelden we de urgentie (en de zin!) om hier een oplossing voor te realiseren. Door het forum kunnen trainers onderling gemakkelijk contact hebben en informatie uitwisselen, vinden we elkaar als community gemakkelijker en kunnen ook beoefenaars in contact komen met mindfulnesstrainers.”

Sylvia Ebbens-Wenting
Sylvia Ebbens-Wenting

Wat verstaan jullie precies onder gekwalificeerde mindfulness activiteiten?

“Wij pretenderen geen opleidingsinstituut of beroepsvereniging te zijn. Wij gaan niet over accreditatie, erkende registratie en vergoedingen. Trainers die zich bij Mindful Fundament aansluiten dienen lid te zijn van een van de beroepsverenigingen in Nederland of Vlaanderen. Deze trainers hebben een post HBO of postdoctorale opleiding gevolgd en voldoen aan strenge voorwaarden wat betreft bij- en nascholing. Ze zijn opgeleid in het adequaat begeleiden van de oefeningen, inquiry (vragen naar de ervaring van deelnemers na een oefening), educatie en het bieden van een veilige leeromgeving.”

Wat voegt dit platform toe aan platforms als VBMN of Vereniging voor Mindfulness? Werken jullie ook met hen samen?

Nee, wij werken niet samen met een van de beroepsverenigingen of opleidingsinstituten. Maar hopen zeker actief het contact op te blijven zoeken om samen de mindfulness community te versterken en mindfulness voor iedereen gemakkelijk vindbaar te laten zijn! ??Al deze instituten hebben een zeer belangrijke plek in het mindfulness werkveld. Zij zijn onderdeel van ons Fundament. Op Mindful Fundament brengen we het aanbod samen van trainers van diverse opleidingsinstituten, die zijn aangesloten bij diverse beroepsverenigingen.

Juist hierin zien wij een grote kracht. Wij willen mindfulness stevig verankeren in de maatschappij en vindbaar maken voor iedereen, en daarvoor is een sterkere mindfulness community nodig. Wij hopen hier op deze manier aan bij te dragen. Om samen te zorgen dat mindfulness verder ingebed raakt en vooral vindbaar wordt voor iedereen die mindfulness wil beoefenen.

De functionaliteiten van de website zijn er helemaal op ingericht om het aanbod van alle trainers weer te geven. Ook vind je bij Mindful Fundament, naast de achtweekse mindfulnesstrainingen, een diverser en uitgebreider aanbod van mindfulness-based activiteiten.

De wereld is in rap tempo sterk veranderd, de burn-out cijfers reizen de pan uit, en de nood is hoog

Tweet

Het platform is gratis. Is er een verdienmodel?

“We bieden dit gratis aan….alle uren – voorbereiding en uitwerking – komen uit onze eigen, en dus onbetaalde tijd. En ook de kosten voor de product-owner & developer, die tegen gereduceerd tarief gewerkt heeft, komt uit onze eigen zak. Dus nee, er is nu geen verdienmodel.

Ja, misschien zijn we wel een beetje gek maar we hebben ervoor gekozen vanuit deze vrijgevigheid te werken. De wereld is in rap tempo sterk veranderd, de burn-out cijfers reizen de pan uit, en de nood is hoog.

Beoefenaars en trainers kunnen in de toekomst blijvend kosteloos gebruik maken van alles wat we nu ook kosteloos aanbieden. Wel koesteren we de wens om in de toekomst trainingen en events aan te bieden /organiseren via Mindful Fundament, en daar zullen wel kosten aan verbonden zijn. Maar dit staat los van je registratie.

En wij, Syl en ik, geloven er oprecht in dat hier vanuit weer mooie dingen voortkomen, ook zakelijk gezien. ‘Wie goed doet, goed ontmoet, ‘May your choices reflect your hopes, not your fear’, Be the change you wish to see in the world…zeggen wij regelmatig tegen elkaar.”


Lees ook dit interview met Jolien Posthumus