Doneer
Myanmar Diaries

Myanmar Diaries – documentaire over repressie en verzet

Myanmar Diaries is opgebouwd uit korte films van tien jonge, anonieme Birmese filmmakers en burgerjournalisten die de brutaliteit van de junta en het moedige verzet daartegen vastleggen.

Kijk Myanmar Diaries terug via NPO Start (alleen toegankelijk met een NPO Plus account).

Myanmar Diaries terugkijken

De film van Myanmar Film Collective en de Nederlandse producent ZINdoc werd onder meer bekroond op de Berlinale, bij Movies that Matter en op het Human Rights Film Festival.

De film laat de ontwikkeling zien vanaf de militaire staatsgreep op 1 februari 2021. Na landelijke protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid – en gewelddadige repressie waarbij duizenden vreedzame demonstranten werden opgesloten – groeide het gewapend verzet tegen de junta. Organisch beweegt de film heen en weer tussen documentaire en fictie en vormt zo een naadloos geheel waarin de filmmakers creatieve manieren vinden om hun hoofdrolspelers anoniem te houden.

Myanmar Diaries is een uiterst urgente film in een tijd waarin Myanmar wereldwijd vrijwel uit het nieuws is verdwenen.

Bekijk de trailer:


  • De film ‘Myanmar Diaries’ is te zien bij De Boeddhistische Blik op donderdag 2 maart 2023 te zien om 22.30 uur bij NPO 2. Terugkijken kan via NPO Start.
  • De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma’s van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV. Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl
  • Productie: Zindoc, mede mogelijk gemaakt door Nederlands Filmfonds en Fritt Ord en is een coproductie met KRO-NCRV/de Boeddhistische Blik en Ten Thousand Images.
  • Deze maand, twee jaar na de staatsgreep, besteed De Boeddhistische Blik speciale aandacht aan Myanmar. Lees ook over de documentaires ‘Midwives‘ en ‘A Thousand Fires‘, die zich eveneens in Myanmar afspelen.