Doneer
A Thousand Fires

A Thousand Fires – olie, karma, en een generatiekloof in Myanmar

Het echtpaar Htwe Tin en Thein Shwe haalt met blote handen olie uit de grond bij hun huis, uit een zelfgemaakte boorput. Ze wonen in de Magway-regio in Myanmar, het land met één van de oudste petroleumindustrieën ter wereld.

Bekijk A Thousand Fires terug via NPO Start:

Het echtpaar runt een ongereguleerd olieveld en ze produceren om de paar dagen een vat. Bovenal willen ze dat hun jongste zoon succesvol wordt en zo de armoede kan ontstijgen.

Een waterkoker kookt. Met modder besmeurde handen bedienen spetterende machines. Het omgevingsgeluid van een voetbalwedstrijd klinkt uit een nabijgelegen televisie. “Deze dagen gingen snel voorbij”, zegt Htwe.

A Thousand Fires, geregisseerd door de Palestijns-Britse filmmaker Saeed Taji Farouky, is een portret over een familie in beweging, en een verhaal over intergenerationele conflicten en compromissen. Het is een film over voorbijgaande momenten; over hoop en aspiraties; over geloof in de krachten van karma en geluk; over een plaats, een gemeenschap, en de ritmes van dag tot dag; Een film over aanhoudende herinneringen en een turbulent verleden; en over het voortbestaan van het achteloze leven. Een leven waar hard voor is gevochten, een verdiende stilte. De dagen gaan snel voorbij.

Bekijk de trailer:


  • Regie: Saeed Taji Farouky
  • A Thousand Fires is te zien bij De Boeddhistische Blik op 19 februari 2023 om 14.50.
  • De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma’s van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV. Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl
  • Deze maand, twee jaar na de staatsgreep, besteed De Boeddhistische Blik speciale aandacht aan Myanmar. Lees ook over de documentaires ‘Midwives‘ en ‘Myanmar Diaries‘ die zich eveneens in Myanmar afspelen.