Doneer
tv-midwives-2000×758

Documentaire ‘Midwives’: vroedvrouwen in verscheurd Myanmar

Twee verloskundigen, een boeddhist en een moslim, trotseren de etnische verdeeldheid in Myanmar. Ze werken samen om de kinderen van voornamelijk Rohingya-moslims gezond ter wereld te krijgen.

Kijk ‘Midwives’ terug via NPO Start.

bekijk Midwives op NPO start

In 2016 is het leger van het Zuidoost-Aziatische land Myanmar begonnen met een etnische zuivering onder Rohingya-moslims. Rechten worden ingeperkt, tienduizenden worden gedood en bijna een miljoen mensen slaan op de vlucht en worden opgevangen in vluchtelingenkampen buiten Myanmar.

De Rohingya die in Myanmar zijn achtergebleven worden door de Verenigde Naties beschouwd als een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. In dit verscheurde land, werken twee verloskundigen zij aan zij om de kinderen van voornamelijk Rohingya-moslims gezond ter wereld te krijgen.

Hla is boeddhist en eigenaar van een geïmproviseerde medische kliniek in Rakhine in het westen van Myanmar. Nyo Nyo is moslima en een leerling-verloskundige, die in de kliniek als assistent werkt.

De meeste Rohingya-moslims spreken geen Rakhinees, de voertaal in Rakhine, dus Nyo Nyo treedt ook regelmatig op als tolk. Haar familie woont al generaties lang in het gebied, maar ze worden nog steeds als indringers beschouwd.

Aangemoedigd door Hla, die dagelijks haar eigen veiligheid op het spel zet door moslimpatiënten te helpen, is Nyo Nyo vastbesloten om verloskundige in haar gemeenschap te worden. De vrouwen worden vijf jaar lang gevolgd, terwijl de situatie in Myanmar verder verslechtert en de leefomstandigheden van de Rohingya’s steeds moeilijker worden.

 


  • Regie: Snow Hnin Ei Hlaing
  • De film ‘Midwives’ is te zien bij De Boeddhistische Blik op zondag 12 februari om circa 15.25 uur op NPO2. Terugkijken kan via NPO Start.
  • De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma’s van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV. Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl
  • Deze maand, twee jaar na de staatsgreep, besteed De Boeddhistische Blik speciale aandacht aan Myanmar. Lees ook over de documentaires ‘A Thousand Fires‘ en ‘Myanmar Diaries‘ die zich eveneens in Myanmar afspelen.