Doneer

Dicht bij jezelf staan – Kees Klomp over de betekeniseconomie (deel 1)

De belangstelling voor Kees Klomp en zijn Handboek Betekenisvol Ondernemen is na de aflevering Rendement van Geluk van VPRO Tegenlicht geëxplodeerd. Menno spreekt hem over de betekeniseconomie en hoe hij het zelf in de praktijk brengt.

Bijna alle publicaties van Kees Klomp gaan over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar dan een stapje verder. Het is volgens Klomp niet alleen goed om meedogend te ondernemen, maar zelfs noodzakelijk om hedendaagse problemen aan te pakken. Hij stelt dat het vastgeroeste denken binnen het bedrijfsleven voor wereldwijde problemen zorgt, zoals de economische crisis van 2008. Daarom moeten wij zo snel mogelijk overgaan op een nieuwe, meer boeddhistische manier van denken en doen. Die tot uiting komt in zijn concept ‘betekeniseconomie’. Zijn handboek wordt alvast gebruikt door een hogeschool in Leeuwarden als leidraad voor een minor-studie.

Verder spreekt Klomp in deze film over zijn werk voor YellowBird, een bedrijf dat mensen helpt met behulp van virtualrealitytoepassingen. Zo kunnen kinderen in het brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis in Groningen met behulp van een virtualrealitybril in hun schoolklas aanwezig zijn. Een voorbeeld van betekenisvol ondernemen in de praktijk. Om betekenisvol te kunnen ondernemen is het volgens Klomp belangrijk voor beginnende ondernemers om zo dicht mogelijk ‘bij zichzelf te gaan staan’.


Bekijk ook deel 2: Levenswerk

Een reportage van Menno Bijleveld.

Kijk ook naar VPRO Tegenlicht – Het rendement van geluk.