Dear Earth volgt het reilen en zeilen van drie radicale klimaatactivisten: Vishal, Karim en Satya.
De hoofdpersonages van deze documentaire over Extinction Rebellion, vormen een intrigerende groep mensen. In al hun menselijkheid laten zij zien wat het betekent om op een betrokken manier in het leven te staan. Wie zijn deze radicale activisten van Extinction Rebellion? Hoe kwamen ze ertoe om zich aan te sluiten bij deze vreedzame beweging? En hoe radicaal zijn ze in hun acties?
De activisten blijken bereid om ver te gaan: ze lijmen zich vast aan gebouwen, het asfalt en elkaar. Blokkeren wegen en pleinen en leggen het financiële en bestuurscentrum van Londen plat. Ze offeren zelfs in sommige gevallen hun glansrijke carrière. Dat allemaal voor hun streven naar een ander bewustzijn, het creëren van een samenleving waarin gemeenschap, verbondenheid en compassie leidend zijn.
Karim, één van de activisten in de film, zegt: “Ik ben bereid de confrontatie aan te gaan met de overheid en met andere krachten die veel groter zijn dan mezelf. Ik ben bereid alles op te geven, inclusief mijn vrijheid, om het leven en alle wezens op onze mooie aarde te beschermen. Dat zal ik doen!”
De maker filmt de demonstratie, de weerstand en de kritiek van nabij. Maar ook de herhaalde waarschuwingen die de demonstranten van politie en omstanders over zich heen krijgen. De vraag die rijst is: hebben deze geweldloze acties het gewenste resultaat? Helpt het onze aarde te beschermen?
Regisseur Wouter Verhoeven maakt films over grote thema’s, altijd verteld via kleine, nabije verhalen. Over de aarde en klimaatcrisis, oorlog en vrede. Maar ook over het menselijke streven naar geluk en welzijn. Het innerlijk leven van Verhoevens hoofdpersonen staat centraal in zijn films. Ze belichten de diepere motivaties en krachten van waaruit mensen leven en waarmee ze problemen proberen te overwinnen.
Regie: Wouter Verhoeven
Uitzending: zondag 7 juli bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV
Dit is een herhaling uit 2020.
Lees ook: Klimaatactivisme voor boeddhisten. Interview met David Loy