Doneer

Menno Bijleveld over Sogyal Rinpoche

In juli 2017 publiceerden acht voormalig studenten van de Tibetaans boeddhistische leraar Sogyal Rinpoche een kritische brief over zijn gedrag. Hij werd beschuldigd van seksueel misbruik, fysieke mishandeling en een extravagante levensstijl. Wat doet dit nieuws met zijn leerlingen en betrokkenen? Over deze vraag maakte Menno vier interviews met Jan Geurtz, Hans Knibbe, Tahlia Newland en Sangye Nawang. In dit laatste deel is het de beurt aan Menno zelf: waar staat hij zelf als het gaat om Rigpa?

Radio- en filmmaker Menno Bijleveld was 22 jaar student van Sogyal Rinpoche. Na het lezen van de eerste brief is hij opgestapt bij Rigpa. Met deze serie wilde Menno ervaringen en visies van betrokkenen van Sogyal Rinpoche aan bod laten komen.

Deel 5: Menno Bijleveld
In dit laatste deel is het de beurt aan Menno zelf: waar staat hij zelf als het gaat om Rigpa? En welke inzichten heeft hij overgehouden aan deze serie? Over deze vragen ging Menno in gesprek met Marit de Jong, docent onderzoeker in het hbo. Tot haar vertrek in 1998 bij Rigpa was Marit zelf ook een devoot student van Sogyal Rinpoche. In 2014 maakte zij de serie Inzichten in relatieshit.

Achtergrond: Sogyal Rinpoche in opspraak
Sogyal Rinpoche was van 1979 tot augustus 2017 spiritueel directeur van Rigpa, een boeddhistische organisatie met inmiddels 130 meditatiecentra wereldwijd. Daarnaast verwierf de leraar internationaal bekendheid en aanzien als auteur van de bestseller “Het Tibetaans boek van leven en sterven.”

De schrijvers van de brief zijn zich in hoge mate bewust van Sogyals positieve publieke imago. Aan het begin van de brief benadrukken ze dan ook hoezeer zijn publieke voorkomen contrasteert met zijn gedrag achter de schermen:

“This letter is our request to you to stop your unethical and immoral behavior. Your public face is one of wisdom, kindness, humor, warmth and compassion, but your private behavior, the way you conduct yourself behind the scenes, is deeply disturbing and unsettling. A number of us have raised with you privately, our concerns about your behavior in recent years, but you have not changed.”

Het gedrag waar de acht studenten hun leraar op aanspreken, wordt in de brief zeer expliciet beschreven. Hoewel Rigpa en Sogyal Rinpoche nauwelijks serieus reageerden op de aantijgingen, stapt Sogyal in augustus 2017 op als spiritueel directeur van Rigpa.

Dit interview is het vijfde deel in een serie van 5 interviews.

Bekijk deel 1: Jan Geurtz
Bekijk deel 2: Hans Knibbe
Bekijk deel 3: Tahlia Newland
Bekijk deel 4: Sangye Nawang

De redactie van Bodhitv staat open voor feedback en vragen. Dat kan via een reactie of privébericht op onze Facebookpagina, of per mail: vriendenvandebos@boeddhisme.nl.

Links:
Eerste brief
Tweede brief


For English subs: see settings in the bottom right corner of the video
– click on the wheel icon,
– select ‘ondertiteling’
– and then select ‘Engels’.