Doneer
Boeddhistisch-Geluid–boeddhistische-organisaties-bundelen-krachten

Boeddhistisch Geluid: boeddhistische organisaties bundelen krachten

'Boeddhistisch Geluid' is een spiksplinternieuw samenwerkingsverband van vier boeddhistische organisaties: Bodhi, meditatieplatform 30NOW, uitgeverij Maitreya en De Boeddhistische Blik. Met elk kwartaal verdieping en verrijking rond één thema. We trappen af met: ‘Crisis als kans’.

Crisis als kans

We leven in een uitdagende tijd. Voor velen van ons is de huidige manier van leven lastig en soms zelf onhoudbaar. De mensheid als geheel bevindt zich op een kruispunt; gaan we verder op de oude vertrouwde, maar voor velen heilloze, weg of slaan we een nieuw pad in? Hoe neem je afstand van dat wat comfortabel en bekend is? En wat wordt dan die andere invulling?

Ook in onze persoonlijke leefwereld kan het schuren en ontstaat soms de noodzaak om los te laten en nieuwe wegen te verkennen. Vaak biedt een crisis ook kansen. Wat betekent een wijs en compassievol leven in deze tijd? Wat moeten we doen om nieuwe inzichten te ontwikkelen en hoe kunnen deze helpen ons leven opnieuw vorm te geven?

Programma – Crisis als kans

Bodhi:

Bodhi logoIn de maanden november en december zal Bodhi meerdere artikelen publiceren onder het thema ‘Crisis als kans’. Lees alvast het openingsartikel: ‘Zit in elke crisis een kans verborgen?’

En ons interview met de Emma Slade, die na een persoonlijke crisis haar carrière als bankier vaarwel zei en intrad als boeddhistische non in Bhutan.

30NOW

30now logo30NOW biedt meditatie voor iedereen. Van beginners tot ervaren beoefenaars. Met 1,038 meditaties en lezingen rond verschillende thema’s.

  • Meditatie en lezing van Erik van den Brink: ‘Samenredzaamheid’ -30 oktober, 20.00 – 21.15 uur.

Mindfulness- en zelfcompassietrainingen zijn als paddenstoelen uit de grond opgekomen om mensen stressbestendiger en zelfredzamer te laten worden in een steeds stressvollere wereld. Vaak werd aangenomen dat deze trainingen er vanzelf wel toe leiden dat we beter omzien naar elkaar en een gezondere samenleving creëren. De stressproductie nam echter alleen maar toe en er heerst een crisis-achtige sfeer op steeds meer terreinen van ons bestaan. Toenemend klinkt de roep om van het meditatiekussen af te komen en vallen termen als ‘sociale’ of ‘ecologische’ mindfulness. Hoe kunnen we niet alleen onze ongezonde individuele patronen herkennen, maar ook de schadelijke collectieve patronen, die de aarde naar de rand van de afgrond brengen? Hoe bewegen we van zelfredzaam naar samenredzaam? Wat betekent het om werkelijk compassievol te leven? Verwacht in deze lezing geen pasklare antwoorden. Het is al een begin om stil te staan bij de vragen, met een oefening en reflectie.

  • Meditatie en lezing van Marjolein Janssen, ‘Compassiezaadjes’ – 13 november, 20.00-21.15.

Compassie is het trillen van het hart in aanwezigheid van lijden, vergezeld van de wens om dat lijden te verzachten. Het is een open, vriendelijke en zelfs liefdevolle houding. Tijdens deze lezing en meditatie gaan we compassiezaadjes planten voor onszelf, anderen en de wereld. Aan het eind van de avond is er gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen.

  • Meditatie van Frits Koster ‘Compassioneel Ademen’ – 14 november, 10.00-10.45.

In deze meditatieoefening kun je kennismaken met Tonglen: een eeuwenoude beoefening die in Tibet is ontstaan en die in psychologische zin in veel culturen teruggevonden kan worden. In de Mindfulness-Based Compassionate Living of MBCL-training hebben we deze beoefening geadopteerd als Compassioneel Ademen. Ons ingebouwde stresssysteem wil het liefst problemen oplossen of wegduwen … in deze intieme en ook wel paradoxale verkenning word je  uitgenodigd het lastige juist een keer te verwelkomen op een specifieke, zorgzame en niet-forcerende manier … en je te openen voor iets behulpzaams of een heilzaam alternatief.

  • Meditatie en lezing van Ank Schravendeel en Mirjam Schild, ‘Chronisch ziek, een kans?’ – 8 december, 20.00 – 21.15 uur.

In aansluiting op het thema crisis als kans, gaan Ank Schravendeel en Mirjam Schild in gesprek met elkaar over chronisch ziek zijn en de implicaties daarvan op ons dagelijkse leven. En bovenal de kansen die dat heeft geboden voor ons leven en ons meditatieproces. De vraag die we onszelf en de luisteraars willen stellen: kan ziekte ook een hefboom zijn om tot transformatie cq verandering te komen? Zowel voor ons dagelijks leven, onze automatische reactiepatronen als ook de ontwikkeling op ons meditatie pad. We nodigen je uit deel te nemen aan deze interactieve lezing waarbij je van harte wordt uitgenodigd om via de chat ook je eigen ervaringen met ons en de luisteraars te delen.

  • Meditatie en lezing van Erik van den Brink, ‘Compassie voor alle LEEF-tijden’ – 20 december, 20.00 – 21.15 uur.

Meer informatie volgt binnenkort

Uitgeverij Maitreya

uitgeverij maitreyaUitgeverij Maitreya is opgericht in 1981. De uitgeverij is gevestigd in Loenen en daar is ook een ouderwetse boekwinkel waar je gewoon naar binnen kunt wandelen.

Toni Bernhard kan tegenwoordig nog slechts 2 uur per dag actief zijn, terwijl ze voorheen een actieve docente was. Hoe kun je daar mee omgaan op basis van de kennis uit diverse boeddhistische tradities? Hoe ga je om met je omgeving, terwijl je zo weinig sociaal actief kunt zijn? Een eyeopener voor de circa 8,5 miljoen mensen in Nederland die een of meer chronische ziekten hebben (RIVM 2018). Tweevoudig prijswinnaar in de USA.

Cuong Lu weet als Vietnamese vluchteling hoe het is om je overweldigd te voelen door de stormen en het geweld van het leven, en weet ook een weg naar vrede en vrijheid. Geschreven met zorg voor eenieder die lijdt, deelt WACHT dit pad naar vrede. Het moedigt ons aan om te pauzeren, cirkels van geweld te verbreken en een wereld te creëren waar liefde en begrip gedijen.

Bevrijd is een waargebeurd en inspirerend verhaal dat begint met het jachtige leven in de financiële sector en via allerlei omzwervingen uitkomt in de serene rust van het Himalayagebergte in Bhutan. We volgen de avontuurlijke belevenissen van een heel bijzondere vrouw in haar zoektocht naar een zinvol bestaan – de hectiek van haar werk, haar verre reizen, spiritualiteit en relaties. Emma heeft een zoon van thans 16 jaar en was dit jaar de eerste non van westerse afkomst met volledige wijding in Bhutan.

Kinderboek (4-8 jaar). Tijdens een griezelige onweersbui komt Sofie een verdwaalde oude hond tegen. Ze zijn allebei bang, maar leren samen hoe je elke angst kunt overwinnen.

De Boeddhistische Blik

De boeddhistische blik logoSinds 2015 is de Boeddhistische Blik de naam waaronder alle tv-programma’s van de boeddhistische stroming binnen de NPO vallen. De uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV.

  • Een nieuw verhaal – Een portret van therapeut, schrijver, performer, kunstenaar en boeddhistisch leraar Tom Hannes (52). De vraag die hij zich in al zijn activiteiten stelt is: wat het boeddhisme kan brengen in deze verwarrende tijd? Op zondag 30 oktober om ca. 15.25 uur te zien op NPO2.
  • Everything will change – Een dystopische film over uitsterven.
    Drie twintigers ontdekken in het jaar 2054 per toeval dat de steriele aarde waar zij op leven ooit een groene planeet is geweest met een rijk palet aan flora en fauna. Wat is er gebeurd? Op  zondagmiddag 6 november om ca. 14.50u te zien op NPO2.

Meer uitzendingen volgen binnenkort.

 

Meer over Boeddhistisch Geluid

boeddhistisch geluidBoeddhistisch geluid is een samenwerkingsverband tussen Bodhi, Uitgeverij Maitreya (Maitreya Instituut), 30NOW en De Boeddhistische Blik | KRO-NCRV. Elk kwartaal creëren we aanbod op basis van een gezamenlijk thema. Op die manier willen we het boeddhistische geluid sterker laten doorklinken in het publieke debat. ‘Crisis als kans’ is ons thema voor november en december 2022.